Здравеопазване

Съдовият хирург д-р Григоров отново участва в национална кампания

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров и тази година се включва в Националната кампания на сайта venite. bg и Дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия – „Вземи краката си в ръце активно“. В рамките на инициативата д-р Григоров ще извършва безплатни профилактични прегледи на 23 и 30 юни в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Записванията за профилактичен преглед стават на сайта venite.bg. През лятото венозната патология се обостря, напомня специалистът, а идеята на кампанията е хората с проблеми да бъдат профилактирани преди разгара на горещото време, което неминуемо води до разширяване на кръвоносните съдове.

„Венозната патология или хроничната венозна болест минава през 6 етапа. При нулевата степен, пациентите чувстват болка, тежест, напрежение. Втората степен е, когато вече започват да се виждат малки венички, капиляри, третата са същинските разширени вени, които са над 3 мм. Останалите три степени се препокриват с част от послебитния синдром. Това означава, че пациентите вече са прекарали запушване на дълбоката венозна система “, пояснява д-р Ангел Григоров.

Много от пациентите подценяват първичните симптоми на заболяването и сигналите на своите крака, като тежест, умора, напрежение и търсят лекарска помощ, когато се появят тежките оплаквания. „Има пациенти, които знаят, че имат разширени вени, но не предприемат нищо от страх и идват, когато може миниивазивно да им се помогне, с нови съвременни методи, без разрези, просто се прави венозна аблация с лазер или високочестотен ток и възстановяването е още на другия ден. Но това нещо си има строги индикации и ако не се спазват, резултатите ще са плачевни“, пояснява още д-р Григоров.

Сред най-рисковата група пациенти са тези, които водят уседнал начин живот. Това са хора, които стоят дълго време прави или седнали – учители, лекари, готвачи… При тях допълнително от горещината се разширяват кръвоносните им съдове. Наднорменото тегло и ендокринологичните заболявания също са един от факторите, които предполагат развитието на хроничната венозна болест. Затова профилактиката е най-добрата превенция срещу усложнения при заболяването.