Любопитно Община

„Златна благодатна есен“ посреща стотици гости на Самоводската чаршия

Близо 50 занаятчии, производители на сезонни продукти и творци на ръчно изработени сувенири, изделия, плетива, бродерии участват в занаятчийския базар „Златна благодатна есен“ днес и утре на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Майсторите от архитектурно-етнографския комплекс правят демонстрации на старинните техники, запазени през вековете, в своите ателиета и дюкяни. Предлагат се мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вино със 17 подправки, и др.

Хотнишките баби също се включиха в празника. Те са изложили на сергията си всичко, което ражда природата през есента – плодове и зеленчуци. Прежда, обагрена в най-различни цветове, домашни курабии, ракия, мед и други. Обагрената им сергия събира погледите на преминаващите, а куклите, които са направени от майстор в селото събират около себе си хора за снимки. Те са с големина на човешки ръст, облечени с народни носии от нашия край, а пред тях стои оръдие с гравиран надпис“Свобода или смърт“.

  

Децата от клуб „Сръчни ръце“ към читалището в Арбанаси също имаха свой щанд.

Изложението базар „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е организирано по повод 835-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен и възстановяването на българското царство.

Базарът е отворен още от сутрешните часове на двата почивни дни и продължава и след залез слънце. Занаятчийският празник е съпроводен и с атрактивна концертна програма.