Денят Община

Кметът инж. Даниел Панов поздрави победителите в националния конкурс за годишнината от Търновската конституцияа

На специално тържество в Музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново днес бяха наградени финалистите в националния ученически конкурс „ 140 години Търновска конституция”. Той бе иницииран от национален клуб „Родолюбие”, чиято дейност вече е част от календара на Министерството на образованието и науката. Конкурсът на родолюбиви теми се провежда за 27-ма поредна година.

Идеята прегърнаха учителите от цяла България. В това издание се включиха над 1200 ученици и повече от 350 учители.  Над 350 са наградите. В инициативата към конкурса „Мисия учител” участваха над 200 преподаватели, а повече от 20 заеха призови места”, сподели на вълнуващата церемония Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители и председател на националния клуб „Родолюбие”.

Щастлив съм, че това е първото събитие от моя трети мандат. А то е в историческата зала, където преди 140 години бе приета Търновската конституция. Радвам се, че учите децата на родолюбие, да познават видните личности и историята на България. Това ще запази националното им самочувствие.”, каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов – два пъти носител на специалната награда на Синдиката на българските учители за кмет – най-добър негов социален партньор„ На където и да поемете не забравяйте, че сте българи и носете силата на предците ни”, поздрави участниците в националната среща Таня Михайлова – заместник-министър на образованието.

Есетата от ученическия конкурс „140 години Търновска конституция” ще съдействам да бъдат издадени в специална книжка, която да разпространим в училищата от страната”, обяви на тържеството в Музей „Възраждане и Учредително събрание” кметът инж. Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в Република България. Янка Такева увери, че най-добрите творби ще бъдат публикувани във вестник”Учителско дело” и на сайтовете на МОН и Синдикат на българските учители.

  Като специален жест от домакините бе показан звънецът, оповестил началото и края на заседанията в Учредителното събрание. Неговият звън отново отекна в залата и напомни на участниците в срещата, че трябва да пазят духа на първите законотворци.