Култура Община

Павел Граматиков спечели конкурса за най-добра снимка на Празника на Самоводската чаршия

Павел Граматиков от Горна Оряховица спечели голямата награда в благотворителния конкурс за най-добра снимка на Празника на Самоводската чаршия. Той е участвал с две фотографии. Едната изобразява движението на хора по улицата, а втората- разноцветните чадъри и играта на светлината, която се превръща в дъга. Наградата бе сребърна роза, изработена от търновския куюмджия Тодор Кушлев. Павел печели конкурса за втори път с кадъра на минувачите. Първото му призово място е от преди няколко години, когато фотографията е била само негово хоби.

Името на победителя стана ясно днес на официалното откриване на фотоизложбата с най-атрактивните кадри. На събитието бяха отличени още Любомир Марков, заел второто място и Пламен Цветанов, който също влезе в челната тройка. Победителите бяха определени от Марина Чамуркова, великотърновски фотограф и жури на конкурса.

Освен за топ 3 снимки на Празника на Самоводската чаршия бяха връчени специалната награда от онлайн гласуването, което се проведе от 30 септември до 10 октомври,  и за най-млад участник. Най-много лайкове събра  Димитър Атанасов, а най-малкият фотограф в надпреварата бе 11-годишната Дара Джанабетска.

Изложбата с  фотографии на Празника на Самоводската чаршия  е организирана от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. До 30 септември бяха изпратени 137 снимки , от които бяха селектирани 41.

По време на събитието управителят на предприятието Борислав Йорданов благодари на Община Велико Търново за подкрепата.  Той връчи грамоти на всички майстори от Улицата на занаятите и на „Джуниър Бенд” при СУ „Емилиян Станев”,които зарадваха гостите с изпълненията си.

Борислав Йорданов припомни, че Общинската туристическа агенция получи награда за „най-атрактивно събитие в страната“ за Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2019  на провелото се в Смолян 16-то туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“. Отличието бе връчено от зам.-министъра на туризма Любен Кънчев.

Големият интерес към тазгодишното издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите бе провокиран и от разноцветните чадъри, използвани за украса на Улицата на занаятите по време на събитието. Затова „Царевград Търнов“ инициира благотворителна акция за набиране на средства за Фонд „Ин витро“  , като за всяко направено дарение от минимум 10 лева се получава по един от 250-те чадъра от есенния празник на Чаршията. Около 2000 лева бяха събрани по време на благотворителната проява от продажба на чадъри и фотографии.

Общинският фонд „Ин витро” бе създаден през 2012 година. Само за първата година са отпуснати 30 000 лева за 16 двойки с репродуктивни проблеми, а ежегодно от него се изплащат около 70 000 лева всяка година. От създаването на програмата до 2019-а са спонсорирани 158 опита. Благодарение на програмата са родени 59 деца,  част от които бяха сред посетителите на експозицията.

Изложбата е финалното събитие от Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2019, които събраха над 40 000 посетители на есенния празник от 20 до 23 септември.

Експозицията ще остане отворена за посещение в Изложбени зали „Рафаел Михайлов. Всеки, който направи дарение над 30 лева, ще получи като подарък една от 41 фотографии, представени в изложбата.

Диана Колева