Здравеопазване Община

Спортно-туристически празник в Ксилифор на 28 септември – част от „Движи се и победи”

  Есенното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода от 29 септември до 12 октомври.  Три туристически маршрута са включени в инициативата. След първия до парк Ксилифор, поход е предвиден от Беляковец през Самоводене до Преображенския манастир на 5 октомври. Третият маршрут в кампанията „Движи се и победи” тази есен е от Велико Търново през Арбанаси до Петропавловския манастир на 12 октомври.

В рамките и на трите похода на крайните пунктове за желаещите ще бъдат организирани образователни занимания. Тематиката им е превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол, здравословно хранене и безопасност на движението по пътищата. По традиция първият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор. В него деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания. Организаторите предвиждат туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 – 4 клас и 5 – 8 клас) за момчета и момичета, и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник са предвидени малки награди, спечелени чрез томбола.
         Тази година успоредно със спортно-туристическия празник в парк „Ксилифор“ ще се проведе и Републикански преглед по планинско спасяване. Участниците в „Движи се и победи“ ще имат възможност да наблюдават демонстрации по оказване на първа помощ и работа с кучета-планински спасители.        
         По време на есенната кампанията „Движи се и победи“ ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.

Организатори на кампанията са РЗИ, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежкият дом в старата столица.