Поминък

Родни производители обединени в национален протест

Производители излизат отново на протест пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Под мотото “ДА на чистата храна и в нашата страна!“ българските биопроизводители утре, 22 април те ще изразят недоволството си пред ведомството в 13.00 часа.

Ето и техният призив:

Призоваваме ви да излезете с нас на протест, за да защитим Българското биопроизводство, да защитим нашето право и това на децата ни да имат достъп до чиста храна и чиста земя!

Да го защитим от чиновническа некомпетнтност и произвол, от липсата на политика и опитите секторът да бъде поставен изцяло в зависимост от административния апарат на Министерството на земеделието, храните и горите!
От политически решения, които принудиха голяма част от хората да се откажат от биопроизводството у нас, а на останалите не оставиха друг избор, освен да излязат на протест!

Времето между двата протеста оправда подозренията ни и показа недвусмислено, че:

• В МЗХГ няма компетентни ръководители, които да определят политиката и да подпомагат развитието на българското биопроизводство. Решенията в сектора се вземат от назначени лица, които нямат представа от дейността, идеята и философията на БИО-то, нито имат познания за спецификата в отделните видове бизнеси – биоземеделие, преработка и търговия, както и от процеса по сертифицирането им!
• От МЗХГ не си дават сметка за допуснатите грешки, за последствията от действията им и приетите законови разпоредби, пряко влиещи на всички лица в сектора. Това е повод за тревога, че не е налице политика за развитие на сектора, а само се предвиждат санкции, поради неразбиране и липса на държавна подкрепа и желание за развитие на българското биопроизводство!

Ние искаме анализ на случилото се и поемане на отговорност от конкретните виновни отговорни лица. Искаме да се назначат компетентни хора – ръководител и експерти, милеещи и болеещи за българското био. Искаме гаранция, че Био-то е био, искаме стриктен контрол, ясни правила и задължения, еднакви за всички в сектора, прозрачност на всички нива.

ЦЕЛИТЕ НА НАШИЯ ПРОТЕСТ СА :
• Оставка на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на война със сектора, сриване на доверието в българските биопроудкти чрез генериране на постоянни скандали, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и липса на подкрепа за навлизащите в сектора нови, реални биопроизводители
• Незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики
• Разследване по случая с отнемането на лиценза на „Кю Сертификейшън“
• Разрешаване на използването на вече напечатани етикети и опаковки на клиентите на „Кю Сертификейшън“, „Биоагричерт“ и „Австрия Биогаранти“ до изчерпване на количествата
• Създаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с участие на всички заинтересовани страни – биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, наука, потребители. Нанесените щети и нарушения имидж могат да бъдат поправени само с максимална прозрачност в системата„.

Протестът им е подкрепен от над 10 различни организации на родни производители.