Денят

Непрекъснато има случаи на домашно насилие, казват специалисти

Над 70 жени, жертви на домашно насилие са потърсили помощ през миналата година от специалистите от Сдружение „Център Мария” в Горна Оряховица. В областта обаче няма кризисен център /б.а. – които са твърде малко в страната/ за настаняване и от организацията насочват обадилите се към най-близките до тях по местоживеене.

„Ние се опитваме чрез полиция, разяснителна кампании, ходене по адреси да обясним към кого могат да се обърнат жените. Но това е недостатъчно. Затова именно в това е смисълът на Истанбулската конвенция – да координира държавната политика и да я ангажира с повече услуги към хората, които търсят помощ”, обясни за Общинското радио Людмила Цветанова, председател на УС на горнооряховската организация.

Според нея непрекъснато има случаи на домашно насилие над жени, а в последната една година все повече и от деца. Всяка година се увеличава и броят на заведените дела по Закона за защита от домашното насилие.

В защита на Истанбулската конвенция се обединиха  над 200 неправителствени организации, подкрепени от представители на академичните среди и граждани от цялата страна с отворено писмо. Ето и почти цялата част от него:

„… Изговориха се най-невероятни неща по повод на Истанбулската конвенция, но нищо не се каза за обекта на документа, а именно – жените и децата, жертви на насилие. Никоя партия или организация не спомена жената от с. Окорш, пребита с горещ котлон. Пребитата до смърт жена от Хасково. Наръганата с нож жена от София. Не говорихме за бебетата и малките деца, чиито майки живеят в страх за живота си всяка вечер. И още, и още, и още … Политическото и властово противопоставяне е за сметка на вече мъртвите жени. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и тормоза. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно насилие, чиято история не стига не само до медиите, но не стига до никого. За сметка на жените, които търсят помощ и им бива отказана, защото „те сами са си виновни“. За сметка на онези 70% ученици на възраст от 13 до 16 години, които лично познават жертва на насилие.

Тази ситуация е в интерес на извършителите. В интерес на тези, които смятат, че имат изконно право на притежание над жена си и децата си. В интерес на тези, които бият, насилват, тормозят, изолират, преследват и накрая убиват своята съпруга или партньорка.

Целият политически популизъм и задкулисните интереси, развихрили се около Истанбулската конвенция, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над жени и деца плащаме всички. Защото именно насилието в дома води до разпад на традиционното семейство, а децата ни пренасят тази агресия в училище.

Идеята на Истанбулската конвенция не е просто да се направят няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да няма насилие над жени и деца. Това означава – превенция. Означава всеки, от детето до възрастния, да знае, че насилието е неприемлива форма на отношения и се преследва от закона и държавата. Означава провеждане на целенасочена държавна политика, насочена към изкореняване на насилието. Означава координирани усилия на всички институции в България. Или накратко, означава, че ако някоя жена или дете са подложени на домашно насилие и насилие основано на пола, помощ може да се потърси на национална денонощна телефонна линия за подкрепа на лица, пострадали от насилие. Жертвата на насилие ще може да бъде незабавно настанена в кризисен център, намиращ се в нейната област, а няма да се налага да пътува в тежко състояние до център в друг град и област. Жертвата на насилие няма да има нужда да обикаля безброй институции и сама да си търси правата. Означава, че насилникът ще извършва престъпление, ако нарушава ограничителната заповед и ще бъде съден за това.

В момента нашето законодателство и система не предоставят реална закрила.

А ние искаме жените и децата най-после да бъдат напълно защитени от държавата. Искаме днешните момичета и момчета, които са утрешни жени, мъже и родители, да формират нагласи, основани върху концепцията за равенство между жените и мъжете и ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните отношения. Да изградят светоглед на взаимно уважение и признание, а не на притежание и контрол.

Ето защо, приканваме ръководствата на всички политически партии, представени в парламента, за открита публична дискусия, организирана и предавана по обществената телевизия, по същността на Конвенцията и защо ратифицирането й е важно и полезно за България.

Призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички отговорни граждани – не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривяване наа истината.

Не ставайте жертва на слухове и несъществуващи заплахи.

Нека докажем, че българите са съпричастни, съчувстващи и отхвърлят насилието“.

Сред подкрепилите отвореното писмо за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие са се подписали от Великотърновска област освен „ Център Мария” и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” в старата столица и „Младежка толерантност” – Горна Оряховица.

Кремена Крумова – Попова