Култура

С изложба и водосвет за здраве бе поставено началото на събитията от културния календар за 2023 година на библиотеката

С изложба в памет на известния великотърновски художник Руси Русев бе сложено началото на събитията от културния календар за 2023 година на Регионална библиотека „П.Р.Славейков”. В експозицията са подредени едни от най-емблематичните картини на твореца и икони.

Събитието уважи и съпругата му Антоанета Русева. Тя подари на екипа на библиотеката икона на свети Иван Рилски, а директорката доц. д-р Калина Иванова поясни, че ще откупят картина с пейзаж на известния художник. Днес в културната институция бе извършен и традиционният водосвет от отец Асен за здраве и благополучие. Бе отбелязан празнично и Йордановден и Ивановден с именици от библиотеката и Държавния регионален архив.

Руси Русев е родом от град Опака. Завършил е средното си образование в Горна Оряховица. След това висшето във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. Той е художник и скулптор. Имаше свое ателие на Самоводската чаршия и в него рисуваше повече от 20 години. Твори в областта на живописта и графиката, и икони. Почива на 14 януари м.г.

Изложбата с творби на Руси Русев ще остане във фоайето на библиотеката до 16 януари.