Образование

Великотърновският университет стана седалище на Асоциацията на китаистите в България

Великотърновският университет стана седалище на учредената на 25 февруари тази година Асоциация на китаистите в България. Офисът на сдружението  официално е открит на 20 юни в Пети корпус на висшето училище. На първото заседание единодушно за председател на обединението е избрана доц. Искра Мандова, директор на Институт „Конфуций“ при ВТУ, а за нейни заместници доц. Полина Цончева, декан на Филологическия факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. Антония Цанкова, преподавател по китайски език в СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Яна Шишкова, преподавател по китайски език в 138-о училище в София. Доайенът на китаистите у нас проф.  Бора Беливанова, която скоро навърши 90 г., е определена за почетен председател на Асоциацията.

„В Устава на сдружението са заложени изисквания, на които трябва да отговарят членовете – да притежават академична степен или да заемат академична длъжност, да имат поне 5 години преподавателски стаж,  издадени книги в превод от и на китайски език, монография или поне 5 научни статии, да заемат ръководна длъжност в университет или училище в България. Дори да звучат доста сериозни изискванията, за нас те са необходимост, за да  могат да членуват хора, които имат доказан опит и принос за развитието на китаистиката в България“, обясни доц. Мандова.

Тя отбеляза, че в 70-годишната история на китаистиката у нас  Асоциацията е първата форма на обединение на професионалистите в областта на синологията. „Надявам се организацията да е стъпка напред за развитието на китаистиката в България, за реализирането на много научни и изследователски проекти“, каза доц. Искра Мандова.

Първото мащабно събитие на Асоциацията ще се състои през през месец ноември, когато ще се проведе балканска регионална конференция.

 

Снимка – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“