Култура

X-та юбилейна Младежка скулптурна колония се провежда на Ксилифор

X-та юбилейна Младежка скулптурна колония се провежда до 19 юни в местността Ксилифор. И тази година Община Велико Търново я подкрепи чрез Програмата си „Изкуство и култура” на стойност 6 000 лева. Инициативата се реализира от Туристическо дружество „Трапезица 1902” и катедра „Скулптура” на Факултет „Изобразително изкуство” във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Заради пандемия се забави с година колонията. Затова тази година отбелязваме 10 години. Това е форма на изява на студентите. Изкуството трябва да се практикува в пространство, среда, хора. Започнахме с Туристическо дружество „Трапезица 1902”. Решихме в паркова среда да изведем студентите. Правихме големи формати и колективни произведения. Две от тях са експонирани до хотела на Клисифор – Добрият змей и Златната ябълка. Всяка година си имаше подтема. Правихме съоръжения за игра на деца, интерактивни арт инсталации, герои от приказки любими и др. Тази година като юбилейна се връщаме назад във времето и поканихме участници от деветте издания. Това са студентите активно участвали и с принос в развитието на симпозиума. Решихме да се съберем, да огледаме всичко, което сме направили и ако има нужда от възстановяване някоя, да я върнем към нов живот. Змеят е възстановен, сега правим Златната ябълка. Тя е обемиста, висока 5 метра, интерактивна. Тя от две години не съществува, защото бе разрушена, беше опасна за децата, които обичаха да се катерят на нея. За юбилейния ни форум ще направим и каталог представящ участници, организатори и творби от всичките десет проекта”, поясни проф. Стефан Лютаков, ръководител катедра „Скулптура” на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий .

10 са основните участници на Ксилифор. Към тях се присъединяват в различните дни, различни творци.  Материалът, с които работят е акация.

Проектът превърна парк „Ксилифор” в своеобразна арт – лаборатория за създаване на художествени и функционални обекти за градската и парковата среда. Възможността за творчество, за експониране на голямоформатни произведенията в реална среда беше източник на увереност, енергия и ценен опит за бъдещи самостоятелни творчески реализации на студентите и младите скулптори.

Кремена Крумова – Попова