Култура

„VODOLEY” представя Тим Бригнал в Heerz Tooya

В живота всички сме воайори. Дори да не си го признаваме.

Наблюдаваме как се обличат другите, какво правят, къде ходят. Рядко ни харесва наблюдаваните да сме ние.

Един от наблюдателните, очевидно е роденият в Перу Тим Бригнал, 28-годишен художник, който живее и работи в с. Водолей. Дипломиран скулптор в Лондонския университет по изкуства, той е правил изложби както в Обединеното кралство, така и в Амстердам. Сега негова експозиция любителите на изкуството могат да разгледат и в новооткритата галерия Heerz Tooya във Велико Търново.

В самостоятелната си изложба, Бригнал представя портрети на хората и общността в с. Водолей. Кураторът Ларс Нордби представя събитието така:

„Приятното чувство да наблюдаваш хора и омразното – да бъдеш наблюдаван. Изобретателното умение да градиш истории около живота на другите и да ги измисляш по собствено усмотрение. Всеки герой има свой набор от умения, усилени така, че да разкажат невярна история. Значи ли нещо този момент, тази картина, този кадър или аз просто се увличам? Какво се случва, когато разпространявам слухове и рисувам тези фалшиви сценарии за истинските хора? На кого му пука, освен на жертвите? На теб?”

(превод: Радинела Генчева)

Произволно събраните образи и моменти от експозицията VODOLEY са достъпни за публиката в галерията Heerz Tooya на ул. „Иван Вазов” всеки четвъртък и петък от 12:00 до 16:00 ч., а в събота – от 16:00 до 20:00 ч.