Култура Любопитно

Steel Grooving Band представя музиката на райския остров Мавриций

Остров Мавриций – тропическият Рай или както го наричат още – Перлата на Индийския океан. Че Мавриций е райска градина, твърди и френският поет Шарл Бодлер. На Марк Твен също се приписва цитат по въпроса: „Оставаш с впечатлението, че първо е създаден Мавриций, а после Рая, като Рая е създаден по негово подобие.“ Именно от този Рай идват Steel Grooving Band – едни от участниците в Международния фолклорен фестивал във Велико Търново.

„Мавриций е малък остров, известен с жаркото слънце, красивите плажове и природа.” – така описва родното си място Ашли Спивил – един от членовете на Steel Grooving Band.

Във Велико Търново гостуват шестима музиканти от групата, а репертоарът им е разнообразен – салса, самба, традиционна музика от Мавриций, фънк, блус, джаз…

Steel Grooving Band е своеобразно продължение на друга музикална формация от Тринидад и Тобаго, която представя в Мавриций интересния инструмент стийл дръм: „В сегашния си вид групата ни съществува от 2002г. Основава я Хенсли Сарамандиф, който решава да продължи музиката със стийл дръм, съчетан с китара, бас, клавири и вокали.”, разказа за Общинското радио Ашли Спивил.

Въпросният стийл дръм представлява стоманен барабан. Инструментът има формата на варел, обърнат нагоре с дъното си, върху което има вдлъбнатини с различен размер, отговарящи на музикалния звукоред.

Съвременната музика на остров Мавриций, която и Steel Grooving Band представят на сцената на Летния театър, е сеге – смесица между сейга и реге. В основата на тази музика е радостта от свободата, допълни Ашли Спивил.

Той за първи път е в България, но Steel Grooving Band са участвали на десетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал.

Групата ще се представи на сцената в Летния театър тази вечер, както и по време на закриващия концерт на 29 юли (събота).