Култура

Pop-up изложба на Велина Ганчева „Цветове от страната на дългия бял облак“ в клуб ТаМ

Pop-up изложбата „Цветове от страната на дългия бял облак“ на търновката Велина Ганчева ще бъде открита на 4 август от 19:30 ч. в клуб ТаМ (ул. Велчо Джамджията 16).

Aotearoa или Земята на дългия бял облак е името, което маорите, коренното население на Нова Зеландия, използва за своята страна. През 2019 г. Велина Ганчева заминава за Нова Зеландия с виза за 1 година, но заради пандемията остава в островната държава до юни тази година. Животът на път, работата сред природата и свободното време за размисъл ѝ предоставят възможност да преоткрие артиста у себе си. Със своите цветове, светлина и дива красота Нова Зеландия вдъхновява Велина да разчупи невидимите ограничения, които сама си поставя след завършване на училището за съвременно изкуство в Брюксел.

Бележникът с абстрактни рисунки се превръща в творчески израз на пътешествията из Северния и Южния остров на Нова Зеландия, както и на пътуването навътре. От черно-бели, внимателно структурирани, с времето образите стават все по-смели, а цветовете по-ярки.

Принтове на квадратните изображения, нарисувани с флумастери, ще оживят стената в двора на ТаМ, като всеки може да сподели своите асоциации и да разговаря с Велина за нейните преживявания в далечната държава в Южното полукълбо.

Велина Ганчева (р. 1991) е родена във Велико Търново, а през 2006 г. заминава със семейството си да живее в Брюксел, Белгия. Завършила е Училището за съвременно изкуство (ERG) в Брюксел. Участва със свои творби в няколко групови изложби (ART Festival Berkovitsa, 2016; Le BRASS, 2017), пърформънси (ERG) и арт интервенции в публични пространства (Hôpital Erasme). Интересува се от арт терапията като подход и се специализира в работата с деца. През 2019 г. създава 12 илюстрации като арт упражнение към бележник-календар, предназначен за учители в Чехия (по време на изложбата ще може да разгледате принтовете).