Култура

„ISMMA Dance Group” от Малайзия – посланиците на мелик-културата по света

Позитивизма на мелик-културата с нейните задължителни елементи – усмивката и добронамереността, стои в центъра на „ISMMA Dance Group”. Това са танцьорите и музикантите от Малайзия, които са за първи път във Велико Търново, за да участват в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал. Малайзийците са представители на Института по изкуствата в Мелака, разказа за Общинското радио проф. Абдул Лятиф, съветник в учебното заведение. „Нашият институт се спонсорира от Правителството. Танцьорите ни се записват още от ранна детска възраст, а целта е да поддържаме нашата идентичност и традиции. Наричаме я мелик. С мелик-културата показваме щастието си, радостта си и най-важното – показваме, че уважаваме хората срещу нас, правим с тях един своеобразен съюз”, коментира проф. Лятиф. Комбинация между влияния от Китай, Индия и Арабския свят правят фолклора а малайзийците изключително любопитен за зрителите на събитието тази година.

Въпреки че Малайзия и България са на далечни разстояния, двете държави си приличат по начина, по който народите им представят традиционния си фолклор. „Ние също като вас излизаме на сцената винаги с усмивка. Костюмите ни са повлияни от Арабския свят, но смятам, че имат сходства с българските народни носии. Много ми харесва вашата страна и начина, по който поддържате българския език и държите на него. Едно от българските хора много прилича на един наш танц, но как се казва хорото не знам”, с усмивка допълни Абдул Лятиф.

Музикалните инструменти на „ISMMA Dance Group” са също повлияни от арабския свят, това са габус, акордеон и барабан. Последният се нарича гън данг и се бие с ръце. Старинна флейта, наречена срули също намира място в музиката, която представят пред публиката малайзийците.

Мис фестивал тази година стана красивата 18-годишна Айни Зайуан. „Тя е винаги усмихната и винаги излъчва щастие, олицетворява в най-пълна степен смисъла, който носи мелик-културата”, сподели професорът.

Малайзия е една от страните с най-пищна природа на планетата. Тя е покрита почти изцяло с гъсти дъждовни гори. През последните година държавата се опитва да популяризира своята удивителна красота, стремейки се да привлича туристи от цял свят. „Много бихме се радвали да посрещнем група от България на нашия фолклорен фестивал в Малайзия”, коментира д-р Н.  Рудин, мениджър на групата.