Култура Любопитно

„Holi Festival” във Велико Търново. За празника разказва индиецът Рахул Биндал

Фестивал на цветовете, или „Holi Festival”, ще зарадва за първи път великотърновци и гости в неделя, 6 август. Организаторите от Градския ученически парламент, заедно с екипа на „Арт лято”, канят всички ентусиасти край паметника „Асеневци” да отбележат заедно традиционния индуски празник „Холи” (Холика Дахан). Началният час е 19. „Чрез пръскането на цветни прахчета във въздуха, индусите показват своята емоция, посрещат заедно природата, новото начало”, съобщи за Общинското радио председателят на Градския ученически парламент Савина Иванова. Под съпровода на различни стилове музика, главно хаус, ще се състои нестандартният за Велико Търново, но популярен в цял свят празник на цветовете. Цветните прахчета се отмиват лесно, увери Иванова.

„Холи” е един от най-популярните празници в Индия, и се провежда в деня на последното пълнолуние на месец март. Празникът е двудневен, коментира в ефира ни индиецът Рахул Биндал, който от 11 години живее в България. Той е от град Агра – градът, където се намира мавзолеят Тадж Махал. Рахул свързва празника с детски спомени, с това как със 7-годишната си сестра са излизали навън, под съпровода на музика от индийските филми. Вкъщи ги очаквали много гости, роднини, и разбира се – богата трапеза, старателно подготвена от домакините. Вечерта, разказва ни Рахул, се пали огън, наречен „Холика”. Според легендата, Холика била зла и завистлива жена, сестра на лош цар, който имал претенциите да бъде Бог и всички да го почитат. Царят наказал своя син – принц Прахлада, защото се прекланял пред бог Вишну (върховното божество на индусите) и затова искал да го убие. Тогава сестрата на царя – Холика, предложила на Прахлада в името на Вишну да мине заедно с нея през огъня. Бог Вишну спасил Прахлада, а оставил Холика да изгори. „Оттогава ние празнуваме победата на доброто и изгарянето на злото”, поясни Рахул Биндал.

През втория ден, до обяд, индийците излизат по улиците и разпръскват цветен прах. Сутринта жените готвят най-различни специалитети за гостите, които очакват за празничната трапеза. Според легендата, бог Кришна се оплакал на майка си, че неговата любима – красивата Рада, е с бяла кожа, а той – с тъмна. Той е искал двамата да са еднакви, за да са заедно. Тогава майка му му дава съвет да поръси с цветен прах както своето лице, така и това на Рада. „И оттогава ние, индийците, празнуваме любовта и мира с разпръскването на цветен прах”, коментира Рахул Биндал.