Денят

Феновете на „Етър” дариха консумативи на „Доброволно чистене”

Фен-клубът на Етър „Ултра Фронт Боляри” дари 620 големи чувала за смет и 50 чифта работни ръкавици за многократна употреба на организацията „Доброволно чистене”, която в последните месеци организира поредица еко-акции в старопрестолния град. С жеста запалянковците, които преди седмици се включиха активно в почистването на църквата „Св. Спас” апелират търновската общественост да участва в следващите подобни обществени прояви. „Искаме да оставим своята следа, обичаме родния си град, нека го поддържаме заедно, защото това не е работа само на Общината и на почистващите фирми. Това е самосъзнание, това е избор на живот, нека хората осъзнаят, че не е толкова трудно да изхвърляш боклука си на обозначените места”, коментира за Общинското радио неформалният лидер на агитката Пламен Геров. Феновете на Етър са категорични, че и за напред ще се участват в еко-инициативите и се надяват все повече хора да го направят.

Цялата фен-фракция даде своя принос за почистването на сринатия храм, дело на Първомайстор Никола Фичев. „Ние сме представители на едно друго общество, което не е толкова дейно в обществените прояви, но искаме с нашите постъпки да предизвикаме останалите търновци, които ходят на мачове, подкрепят футбола и спорта като цяло да се включват в доброволните инициативи. В църквата имаше много следи от битови отпадъци, недоброжелатели бяха изхвърляли боклуците си на всевъзможни неща, обилната растителност с години бе превземала храма, някои от пълзящите растения бяха „окупирали” стените му, въпрос на време беше да го превърнат в руини”, разказва Геров. Всяка творба на Великия майстор Колю Фичето е правена с дълбок замисъл, коментира младежът. „За нас той е човек, изпреварил времето си. Ако бе жив днес – със сегашнаите апаратура и методи на работа в строителството, навярно щеше да е световно признат”, допълни Геров.

Фен-клубът следи отблизо инициативите, както на „Доброволно чистене”, така и на „Търново рънс”, които често съвпадат с мачовете на виолетовия тим. „Издебнахме удобния момент да се включим. Насочихме вниманието си към акцията, но се нуждаем от по-голяма подкрепа от страна на фенската маса. Искаме повече хора, които обичат спорта, обичат „Етър” да погледнат малко и извън стадиона, така се роди и идеята да дарим тези чували и ръкавици. Взехме нещата присърце. Велико Търново е прекрасно място, не е нужно човешката ръка злонамерено да го замърсява”, смята неформалният лидер на фен-агитката. Фен-клубът се е обърнал с молба за помощ към „Екстрапак”, които също са дарили голямо количество консумативи безвъзмездно, със собствени средства запалянковците са закупили допълнително чували и ръкавици. „Правим всичко възможно да поддържаме този град чист заедно, това е самоусещане, избор на живот. Нека всеки да носи торбичка, в която да събира боклука си и да го изхвърли, когато види кошче за отпадъци, не е толкова трудно. Или просто да се огледа на няколко метра от себе си и ще види кошче. За себе си ще се почувства по-добре и ще осигури една по-добра среда за всички. Ако всички мислят така, смятам че нещата ще отидат към много по-положителна насока”, категоричен е Геров.

Снимка: Ултра Фронт Боляри