Интервю Култура

Desy: Дъщеря ми чака да дойде в Търново при реката, на която е кръстена

Певицата Десислава Андонова за втори път взе участие в „Дикси Джаз фест“. Първото ѝ гостуване в старопрестолния фестивал беше със Сентиментъл суингърс. През 2019-та тя се представи със своя проект DesyLive, част от който са едни от най-успешните съвременни музиканти на родната сцена – Божидар Василев, Димитър Горчаков , Васил Вутев, Георги Дончев. Жителите и гости на Велико Търново се насладиха както на познати изпълнения, така и на новите ѝ  2 сингъла. Специална изненада за публиката беше парче, което предстои да излезе през месец септември. Разнолика и талантлива на сцената и в живота, Деси ни разказа за  първите си стъпки в музиката и за специалните спомени, които ще я свързват завинаги с Велико Търново.

Завършва музикално училище с оперно пеене. Опитва се да се реализира в няколко други професионални сфери, но само музиката се оказва правилния път. Става Dj, а по-късно започва участия по джаз клубове и фестивали. Към момента подготвя първия си самостоятелен албум „Audiobook“. Паралелно с него развива и джаз триото Desy and Shiny stockings.

Завръщането във Велико Търново ѝ носи и известна доза носталгия. Деси е от София. Преди години тя често пътува от столицата до Варна, където живее приятелят ѝ по това време. Велико Търново е спирката в маршрута на автобусите, която тя всеки път е очаквала. Спомня си как сърцето ѝ е прескачало, когато види табелата с надпис р. Янтра. Тя се отпечатва завинаги в съзнанието на певицата. При едно от пътуванията си тя решава да кръсти първото си дете Янтра ако се окаже, че е от женски пол. Няколко месеца по-късно разбира, че е бременна. В съня ѝ се явява образът на малко момиченце.

Веднага разбрах, че очаквам дъщеря. Знаех, че ще се казва Янтра. Преди концерта се чухме по телефона. Казах ѝ, че съм във Велико Търново и изпратих снимка на реката. Тя няма търпение да дойде тук. Много съм ѝ разказвала за града. Винаги се чувствам специално, когато гостувам в духовната и историческа столица на България„, сподели за Общинско радио певицата.

Тя направи и своя музикален подарък за слушателите в Търново. Деси представи парче от новия си албум, което все още не е официално излязло. В края на изпълнението са вплетени преработени мотиви от българския фолклор. С тях певицата отдава почит към родните традиции, но и отправя едно съкровено послание.

Мотивите всъщност са приспивната песен на моята дъщеря. Текстът е сменен, но мелодията е фолклорна. Още докато бях бременна си я кумках на бебето. По-късно, когато се роди, я приспивах със същата мелодия и думите „Нанкай, Янтра, нани-на“. Включих я произведението си след загуба на близък човек. Това ме накара да осъзная, че един ден и аз ще си отида. Завършвам песента, адресирайки я към дъщеря си. Съветвам я да е спокойна. Да знае, че всичко е преходно и си отива, но истински скъпите ни хора никога не ни напускат. Просто вече не чувстваме физически присъствието им„, допълни Десислава. Животът ѝ е изпълнен с непрекъсната динамика, но въпреки това тя не спира да вярва в баланса. Държи много на кариерата си и прави всяко едно парче с любов. Музиката заема голяма част от живота ѝ. Често ѝ се налага да пътува по участия. Това не я спира да се развива в други аспекти и да е опора за детето си. Благодарна е на майка си, която е неотлъчно до нея и ѝ помага с нелеката задача. Благодарна е и за обкръжението си.

Имам щастието да съм заобиколена от невероятно креативни хора. Такива работиха и по последния ми видеоклип към песента Back then. Получи се невероятно като късометражен филм. Все още ме питат от коя лента е извадено видеото. Back Then е песен за това как когато любовта веднъж е споила двама души, те може и да не намерят пътя заедно напред. Клипът е дело на Тихомир Рачев. Това е е третото видео, което той снима за певицата след Easy през 2014 г. и новата Misery. Клипът изглежда като трейлър към любовен филм. Елена Телвис и Ованес Торосян изиграват ролята на двойката, заедно в мечтите, но разделена в реалността. Благодарна съм на всички тях за тази 4-минутна магия„, добави Десислава Андонова.

Диана Колева

снимка : Фейсбук