Политика

COVID избирателни секции ще има в пет болници в област Велико Търново

COVID избирателни секции ще има в пет болници в област Велико Търново. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова.  Специалните помещения се разкриват в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, белодробната „Д-р Трейман“ и в болничните заведения в Горна Оряховица, Павликени и Свищов.

По общия ред  болнични секции ще се образуват в „Минерални бани“ в община Полски Тръмбеш, Дома за лица с деменция в Горско Косово в община Сухиндол, в нова и стара болница на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и в „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

За първи път ще има подвижни урни за хора, поставени под карантина. 130 души са заявили да упражнят вота си по този ред, каза Йонкова. Най-много – 60, са лицата в изолация от Свищов. Следват ги 40 гласоподаватели от Велико Търново, 16 от Горна Оряховица и 14 от Павликени.

В подкрепа на избирателите със зрителни и физически затруднения ще има 4 подвижни урни в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол.

Към 17,00 часа на 1 април РИК е регистрирала съставите на 425 секции в областта. До края на деня се очаква да бъдат утвърдени и секции за Ареста и Центъра за психично здраве.

Във всички секции с над 300 гласоподаватели е осигурено и машинно гласуване, каза Десислава Йонкова. 313 устройства до края на деня ще бъдат доставени за региона.

Точният брой на избирателите ще стане ясен в изборния ден на 4 април. Те ще могат да избират свои фаворити измежду 30 партии и коалиции и 241 кандидати за народни представители.

Четири социологически агенции ще следят изборния процес в 4 МИР Великотърновски и ще правят екзит пол.