Култура

CineLibri ще гостува за седма поредна година във Велико Търново

За седма поредна година филмовият фестивал CineLibri ще гостува във Велико Търново. Тази година той е под мотото „Божествена комедия”, посветен на Данте Алигиери, от чиято смърт отбелязваме 700 години.

Филмовият форум ще се проведе от 22 до 31 октомври в CineLand Iskra. В рамките на 10 дни публиката може да гледа 10 впечатляващи филма. Всички те са нова продукция и са първо излъчване след големите си премиери на големите кинофестивали. Имат редица номинации и награди.

Сред известните заглавия са „Денят на фара” на Шон Пен, „Три етажа”, „Изгубени илюзии”, „Къде е Ане Франк”, „Бенедета”, „Събитието” и др.

„Събитието“ е филм, спечелил „Златен лъв“ във Венеция. Адаптация по едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ преживяванията й във връзка с направен аборт през 60-те години във Франция – време, в което абортите са все още незаконни.

„Къде е Ане Франк” е новият филм на израелския режисьор Ари Фолман,  който през 2008 г. получава номинация за „Оскар“ за анимацията „Валс с Башир“. “Къде е Ане Франк?” дава отговор на въпроса къде е Ане, къде са болката и страданието, къде са нещастните хора, къде са и силата и смелостта. Те са навсякъде. Навсякъде обаче е и любовта. Към живота и близките, към добрите и лошите части от всяка една човешка история. Към приятелите, които слушат като дневници. Към себе си и собствената памет.

„Три етажа” е на Нани Морети по романа на Ешкол Нево, с номинация „Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан. Разказва за поредица от събития ще промени коренно живота на обитателите на една жилищна кооперация в Рим, разкривайки техните трудности да бъдат родители, братя и сестри или съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх и негодувание. Поне така изглежда. Докато мъжете робуват на вироглавия си нрав, жените, всяка по свой начин, се опитват да съединят фрагментираните парченца живот, да реанимират любовта и усещането за близост. Зрителят става свидетел как социалните и политическите недъзи се разиграват в психиката на персонажите, но тъкмо техните несъвършени реакции и спорни възгледи ги правят по-убедителни и автентични.

„Денят на флага“ е най-добрият режисьорски филм на Шон Пен в който актьорът си партнира с талантливата си дъщеря Дилън Пен.

Кремена Крумова – Попова