Икономика

BESCO е новата представителна организация на IT бизнеса у нас

Това стана ясно по време на втората национална среща на програмистите и предприемачите, която бе организирана във Велико Търново от Клуба на старопрестолните програмисти. Десетки нови лица от различни организации в цялата страна се включиха в събитието, в рамките на което бяха отчетени общите инициативи, организирани през изминалата година. Експертите начертаха и план за мероприятията и инициативите, които заедно ще проведат и през настоящата. Сред тях – различни конференции, множество съревнования, няколко семинари и обучения, както и колективни участия в национални и международни събития, в сферата на предприемачеството и технологиите.

Ето затова, един от основните акценти на срещата бе необходимостта съществуващите технологични общности в страната да се „обединят” в една нова формация, но не под шапката на нова ръководна организация. Става дума за юридически регистрирана форма, която да представлява различните клубове и сдружения в страната на различните национални, европейски и световни форуми.  „Всеки има свои собствени цели, философия, виждания за начин по който ще действа. Единственият вариант да работим заедно е там, където имаме допирни точки – там да си колаборираме. Защото наистина, на тези срещи се оказва, че имаме доста различия, което е нормално. Въпросът е там, където имаме общо – да работим в тези посоки.” Така коментира темата председателят на Клуба на програмистите във Велико Търново Невен Боянов.

Идеята за подобно обединение е възникнала абсолютно спонтанно още през изминалата година. От не повече от два месеца представителното тяло на клубовете – BESCO вече е факт. На срещата във Велико Търново експертите за пръв път обсъдиха очи в очи редица детайли, свързани с новата организация. Една от темите бе  приемът на нови членове, тъй като идеята на BESCO е да бъде отворена към всеки, който би намерил общ интрес с други членове  на общността. Целта е всеки да има представител в нея, без значение от мащаба на сдружението, което представлява.

През BESCO могат да обменят ресурси. Когато е необходима работа с държавните и местните институции тази организация, на базата на опита на членовете си е компетентна да извършва това посредничество. Повече от 20 организации от цялата страна вече са в състава й, хората които се занимават активно с организационната част постоянно водят комуникация с министерство на икономиката, като идеята е, когато има инициативи, проекти, полезни за общностите събития тази информация да постъпва в достъпен вид. В наши дни се генерира страшно много информация и ако няма кой да я филтрира, някой който да знае как да я разчете и „преведе” настъпва сериозно объркване, информацията се губи и не достига до нас. Натанаил и Добри са тези наши колеги, които подбират важната информация два-три пъти седмично, разпращат я до останалите в цялата страна и информират за интересни форуми в страната и чужбина, различни програми, които предлагат много полезни ресурси. Искаме да развиваме тази идея, отново подчертавам – BESCO не задължава никого с нищо и това е напълно нормално. Специално нашият клуб – ние сме против да бъдем под шапката на организация, която да ни диктува посоката, в която искаме да се развиваме”, категоричен е Боянов.

 

Снимка: CEED Bulgaria – FB