Образование

97,44% деца и ученици са в образователната система, 41 са отпаднали

97,44 на сто от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в област Велико Търново са записани в детска градина или училище от началото на учебната година. 41 са отпаднали от системата, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. За 59 ученици и 302 деца в детските градини няма зададен статус дали са заминали в чужбина, или са със сменено местоположение и записани да учат в други населени места. Предстои чрез Областната дирекция на МВР да се събере информация за тях, допълни инж. Личева. Тя уточни, че от 16 септември  в региона  56 екипа от учители,  психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на общинските администрации провеждат срещи с родителите и ги мотивират децата им да влязат в клас.

117 момичета и момчета за  предходната учебна година се водят отпаднали от образователната сфера. За 14 от тях се знае, че са заминали в чужбина, 28 не са открити на посочената адресна регистрация, за останалите няма информация.

„Екипите работят непрекъснато, като проследяват децата, които са допуснали по-голям брой отсъствия, прекъснали са обучението си или са отпаднали от системата“, коментира началникът на РУО.