Култура

91 филма и 70 гости очаква фестивалът „На източния бряг на Европа” тази година

91 филма от 18 държави участват в тазгодишното 13-о издание на Международния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“. Номинирани от тях са 49 продукции. Над 1/3 от продуцентите са участвали и в предходни издания, уточняват от пресцентъра на форума. Фестивалът се радва на интерес от страна на екзотични дестинации като Малайзия (с 3 филма), Индонезия (с 5 филма), Дубай (с 3 филма). Участват страни от цял свят като Исландия, Германия, Австрия, Словения, Македония, Турция, Австрия, Дания, Швейцария, Португалия, Армения, Палестина. Китайски продуцент е изпратил три филма, представящи живота в България. Видеопродукциите на туристическа тематика се отличават с високи художествени, рекламни и технически характеристики, а конкуренцията е изключително засилена.

Във фестивалните дни, освен конкурсните прожекции, за гостите на фестивала и публиката на Велико Търново организаторите са подготвили редица интересни събития. На 6 април предстои презентация на най-новата приключенска поредица „Travel diary: Приключенията на Вилиан“. На 7 април публиката ще се срещне с Анри Кулев, за да коментира с него художествената анимация в туристическите филми, а в следобедния ден ще бъде излъчена премиерата на „Тибет“– най-новия филм на пътешественик №1 в България – Симеон Идакиев. На 8 април пък болярите ще бъдат предизвикани да се включат в играта  „В търсене на пътешественика“, която ще ги разходи из търновските потайности и ще тества приключенския им усет.

Примамлива награда от томбола очаква един от зрителите, посетили фестивалните прожекции – уикенд за двама в изискан хотел в Боровец.

Близо 70 гости от страната и чужбина очаква фестивалът във Велико Търново тази година. Сред тях има продуценти, представители на чуждестранни министерства, туристически бордове и дипломатически мисии, както и създатели на филми. Миналата година най-голямата награда Grand Prix на форума получи филмът „Домът на тюркоаза“, Турция. Кой ще грабне тазгодишните туристически филмови призове ще стане ясно вечерта на 6 април на официална церемония. Интернационално жури, съставено от 5 български и 4 чужди представители на академични и професионални организации за кино и туризъм ще определи победителите. Прожекциите, творческите срещи и церемонията по награждаване ще се състоят в Изложбени зали „Рафаел Михайлов в периода от 6 до 8 април. Всички събития са с вход свободен .