Култура

900 тома нова литература радват читателите на библиотеката

866 тома, нова актуална литература от различни области на знанието, закупи в края на миналата година екипът на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново. Те са осигурени чрез конкурсната сесия на Министерство на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Една от последните закупени книги, е новият роман на Мариус Габриел „Момичетата на тавана”. В него авторът ни пренася под падащите бомби на Втората световна война, в дните, в които Германия се огъва под атаките на Съюзниците, и когато човешкият живот е изгубил всякаква стойност. Това е история за любовта, която може да се случи на най-неочаквано място. Сюжетът на  романа ни внушава, че светът никога не е черно-бял, и че дори, когато всичко изглежда изгубено, трябва да вярваме, че най-доброто винаги предстои.

Книга пълна с вълнуващи истории е „Смели и различни: Историите на 50 удивителни българки” от Десислава Николова – Деси Нико. В нея читателите в начална училищна възраст ще прочетат за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизайнерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки. Очаква се авторката да гостува през месец април в рамките на инициативата „Фоайе на книгата с автограф”, която библиотеката организира за седма поредна година.

„Домът на Gucci” на Сара Фордън също е част от фонда на библиотеката. Това е една шокираща истинска история, разтърсила из основи могъщата династия Гучи, която вдъхнови режисьора Ридли Скот, и я  превърна в едно от киносъбитията на 2021 г., макар и само с една номинация за наградите Оскар.

Другото филмирано заглавие е книгата „Улицата на кошмарите” на Уилям Линдзи Грешам по него Гийермо дел Торо засне едноименния си филм, разказващ за Стантън Карлайл (Брадли Купър) – бивш карнавален работник, който се превръща в една от топ атракциите в нощните клубове на големия град. Сред звездния актьорски състав са Кейт Бланшет, Уилям Дефо и Руни Мара.

На книжните рафтове е и новият роман на Радослав Гизгинджиев „Недра”. Кн. 1. Пропукване и Кн. 2. Потапяне – това са истории, които пропукват Недрата, за да влезе светлина в най-тайнствените дълбини. А там се крият множеството ни лица. За закона на случайността, наречен Синхроничност и за онова, което виждаме около себе си, и което е вързано със собствената ни душа, четем за съдържанието в ревюто към книгите му.

Интересът към скандинавската литература в последните години е непрестанен, казват от библиотеката. От там препоръчват датския трилър „Сърце в лед” на тандема Лине Холм и Стине Болтер, разследващи журналистки от топ листата на Дания, които отвеждат към истински събития в страната. В тази история   Излизат на бял свят престъпления, извършвани в името на „хуманни“ цели и донесли неимоверни страдания на хиляди,  и всичко това прикривано от най-влиятелни кръгове в държавата.

За най-малките читатели в Детски отдел са вече книжките от поредицата на издателство „Фют” – „Малкото таралежче”. Неговите вълнуващи приключения с горските му приятели катеричката Кати, язовеца Тино, мама Мишорана и мишлетата са подходящи за четене през дългите зимни вечери.

За малко по-големи момиченца е колекцията „Смели и добри”: Приказки за принцеси на издателство „Егмонт”. Принцесите на „Дисни“ – Снежанка, Пепеляшка, Мулан, Бел, Рапунцел, Аврора очароват и вдъхновяват вече няколко поколения и ни учат да следваме сърцето и мечтите си и да не се отказваме дори, когато пътят е труден и изпълнен с изпитания.

Всички обслужващи звена на библиотеката разполагат и с пълна колекция от книгите на Атанас Скатов – първият българин, изкачил седемте континентални първенци – така наречените Седем върха и първият веган, изкачил Еверест, който засъжаление загубихме преди една година при слизане от вторият по височина връх на планетата К2.