Здравеопазване Икономика

900 великотърновци са изяснили здравноосигурителния си статус през юли

Близо 900 жители на Велико Търново са посетили Териториалната дирекция на НАП в старата столица през юли, за да получат информация за здравноосигурителните си права.  Повечето от гражданите, които се интересуват от здравния си статус,  живеят в чужбина и използват почивката си, за да платят здравните си осигуровки, казват от  дирекцията. Средното време за обслужване на един клиент е между 4 и 8 минути.

Справка за здравноосигурителния си статус, както и проверка на периодите, за които липсват здравноосигурителни вноски, могат да направят всички граждани и чрез електронната услуга на НАП. Повече от три неплатени вноски за последните три години, водят до прекъсване на здравните права.

Здравната вноска е в размер на 28.40 лв. на месец. Срокът за внасянето й е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция.  Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез „Здравноосигурителен калкулатор“, който е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи на интернет страницата на НАП, в офисите на приходната агенция, на телефона на „Информационния център“: 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg.