Денят

9 февруари в историята

1923 – Сформирано е 41-ото правителство на България с министър-председател Александър Стамболийски. Кабинетът е сформиран от дейци на Българския земеделски народен съюз. Като министър-председател Александър Стамболийски подписва Ньойския мирен договор (1919). Кабинетът управлява до 9 юни 1923 г., когато правителството е свалено с въоръжен преврат, организиран от Народния сговор и Военния съюз. Повечето земеделски министри са арестувани, а министър-председателят Александър Стамболийски е заловен и убит край родното му с. Славовица, Пазарджишко, на 14 юни 1923 г.

1949 – България е приета за член на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ). Фондът е създаден от Общото събрание на ООН на 11 декември

1996 – Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд отменя присъдата по дело N 1 срещу Тодор Живков и Милко Балев, бивш секретар на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) и член на Политбюро на ЦК на БКП. На 28 август 1996 г. Наказателната колегия на Върховния съд оповестява мотивите, с които е оправдан Тодор Живков и с този акт той е оправдан окончателно. Процесът срещу двамата започва на 25 февруари 1991 г. Според обвинителния акт за периода от 1962 г. до 10 ноември 1989 г. Тодор Живков в качеството си на първи секретар и генерален секретар на ЦК на БКП, председател на Министерския съвет и председател на Държавния съвет е превишил властта и правата си с цел да набави за себе си и други лица облага за 26 516 039 лв. Обвинителният акт срещу Милко Балев е, че за периода 1978-1986 г. чрез използване на документи с невярно съдържание от различни издателства е получил без правно основание 39 392 лв. На 4 септември 1992 г. Тодор Живков е осъден на 7 години лишаване от свобода, а Милко Балев – на 2 години.

1998 – Биатлонистката Екатерина Дафовска печели златен медал в дисциплината 15 км индивидуално по време на XVIII зимни Олимпийски игри (7-22 февруари 1998) в Нагано, Япония. Това е първи златен медал на България от зимни Олимпийски игри и единствен до момента.

1999 – Във Варна министърът на транспорта Вилхелм Краус открива най-големия по товароподемност плаващ док в България, като 18 000-тонно съоръжение, собственост на Морската техническа групировка, е построено в Херсонския корабостроителен завод „Палада“.

1999 – В Бенгази, Либия са арестувани 21 български медицински сестри от детската болница в Бенгази, по подозрение в участие в заразяването с вируса на СПИН на 393 либийски деца в три болници в Либия през 1998 г.
По-късно 15 български медицински сестри са освободени и остават задържани пет български медицински сестри и един български лекар, привлечени като свидетели в разследването на либийската страна. На 7 февруари 2000 г. към медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и палестинеца д-р Ашраф ал Хаджудж, е предявено обвинение в умишлено причиняване на епидемия на СПИН и за несъобразяване с нормите и традициите на живота в Либия. На 17 февруари 2002 г. Народният съд на Либия решава, че не е от неговата компетентност да се произнесе по обвинението срещу шестимата български медици. Отпада най-тежкото обвинение – заговор срещу държавата. На 26 август 2002 г. Обвинителната камара в Бенгази решава да предаде дело 213/2002 г. в Наказателния съд и разпределя обвиненията срещу шестимата български медици в четири основни групи – по заразяване със СПИН, по валутни престъпления, по нарушаване на моралните норми и по производство и употреба на алкохол. На 6 май 2004 г. Наказателният съд в Бенгази осъжда на смърт сестрите и д-р Ашраф ал Хаджудж. Д-р Здравко Георгиев е осъден на 4 години затвор и 600 динара глоба за неправомерно опериране с чужда валута и внос на чужда валута и на лишаване от граждански права за срока на наказанието и за една година след това. На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя с доживотен затвор присъдите на българските медици. На 24 юли 2007 г. с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на съпругата му Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер българските медици и палестинският лекар (от юни 2007 г. – с българско гражданство) са освободени от затвора в Либия и се завръщат в България, където още на летището заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин прочита указа на президента Георги Първанов за помилване на медиците.

2002 – В София на пл. „Батенберг“ се провежда митинг в защита на 440-мегаватовите реактори на АЕЦ „Козлодуй“. Стотина енергетици искат референдум за съдбата на атомната централа. В открито писмо до министър-председателя Симеон Сакскобургготски протестиращите настояват за преразглеждане на Меморандума за АЕЦ „Козлодуй“, подписан между България и Европейската комисия на 29 ноември 1999 г., в който са поставени сроковете за спиране блоковете на централата. По настояване на Европейския съюз те трябва да бъдат затворени до 2006 г.

2003 – На остров Ливингстън, Антарктида, е завършен строежът и е осветен параклисът в българската научна база.

2005 – В Севлиево е регистрирана температура на въздуха от минус 34 градуса. През предходните 15 години не е измервана толкова ниска температура.

2012 – Обявено е бедствено положение в Хасковско, Кърджалийско, Шуменско, Костинброд и Антон в Софийска област, Поморие и Ахелой, Сливо поле и Велинград поради обилни и продължителни снеговалежи. Изтеглени са 47 заседнали транспортни средства в областите Русе, Силистра, Добрич, Ямбол и Монтана. В 41 населени места е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Без електрозахранване са 68 населени места, а други 52 са с нарушено водоснабдяване. Преливат шест язовира – „Ивайловград“, „Студен кладенец“, „Боровица“, „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Йовковци“.