Образование

89 участници от 29 страни събира 45-ият Международен летен семинар по български език и култура

89 участници от 29 страни, разположени на 4 континента, събира 45-ият Международен летен семинар по български език и култура. Събитието ще се проведе от 11 до 31 юли във Велико Търново.

„Най-младият участник е 18-годишната Диа Агаржи от САЩ, а най-възрастният- 71-годишният Уолтър Елиът от Англия. Тази година най-много са представителите от Германия- 10, следвани от Полша с 8 и Гърция с 6.  29 души се включват за втори път, а Уолтър Елиът ще посети проявата за дванадесети път. За втора година в семинара ще се включат и Рори Макентегарт,  вицепрезидент на Американския колеж в Дъблин и ирландската писателка Ейлис Алмквист. Участниците са предимно студенти, но има и преводачи, екскурзоводи, преподаватели. “, поясни доц. Валерия Тодорова, зам.-директор на семинара.

Официалното откриване ще се състои на 11 юли от 10.30 в аулата на Великотърновския университет. В рамките на събитието са предвидени занятия по практически български език. Ще бъдат включени и  фонетични, граматични и лексикални упражнения. Курсовете са за начинаещи и ще се водят по учебници, издадени от издателството на Великотърновския университет. Учебните помагала са разделени на три нива-А,В,С. Редактор на изданията е  член-кореспондент проф. Стоян Буров.

За напредналите ще се проведат 6 специализирани семинара. Два от тях ще са на английски език, а четири- на български.

Организаторите са подготвили и богата културна програма с тематични вечери, нестинарски танци, екскурзии и премиера на документалния филм за Анчо Калоянов „Учителю“, финансиран от програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново.

За почитателите на музиката и танците са предвидени уроци по пеене с популярни български песни и по народни танци.

Всички гости ще бъдат настанени в напълно обновения  Блок № 1 на Студентските общежития.   Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет с подкрепата на Министерството на образованието и Община Велико Търново.

Диана Колева