Икономика Конфликти

850лв. минимална заплата и подкрепа за домакинствата през зимата поискаха от КНСБ на протест във Велико Търново

„ Хората се интересуват от цените на тока и от размера на заплатата си, а не се интересуват  какво правят депутатите на жълтите павета. Независимо дали ще има редовен кабинет или не, има формула, по която парламентът и сега може и следва да гласува необходимите средства, които да осигурят издръжката на хората и овладяването на цените през зимните месеци и тази формула ние сме я подготвили”. Това заяви във Велико Търново лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който пристигна в старата столица за поредния протест на синдикатите под надслов „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата”. Повишение на минималната заплата от 710 на 850 лв. от Нова година и осъвременяване на пенсиите с минимум 12 % от 1 юли догодина, поискаха от КНСБ на общоградския протест, който затвори движението за автомобили пред сградата на централната поща. По думите на Димитров, основата цел на синдикатите е декемврийските заплати през тази година да бъдат с 20 % по-високи, спрямо декемврийската заплата през 2021-ва. А за да се случи това, Бюджет 2022 трябва да бъде внесен до края на октомври от служебния кабинет и да бъде обсъден и приет от този парламент, дори да няма редовно правителство.

„Директивата за минималната работна заплата вече е гласувана окончателно от Съвета на ЕС  и в нея се казва, че минималната работна заплата в държавите членки трябва да е не по-малка от 50% от средната работна заплата, която за България е около 1700 лв. Освен това, искаме за следващата година, поне 12-15 % увеличение на заплатите.  Говорихме с кмета Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общините в Република България. Там се говори за общо увеличение от 25% на средствата за всички делегирани дейности и по този начин отразяване и на енергийните компенсации. Трябва именно бюджетно финансираните дейности, които са близо 1/3-та от небитовите потребители, в това число и болниците,  да получат допълнителна енергийна компенсация, която да доведе цените на тока за училища, музеи, галерии, библиотеки и общински администрации до нивото на регулирания пазар. Затова е много важно, бюджетът за идната година да се гледа сега, а не в зимните месеци.“, обясни лидерът на КНСБ.  „В над 150 предприятия и учреждения вече са връчени искания за конкретни увеличения на заплатите, като в половината се водят преговори, а в някои вече имаме и постигнати увеличения.“, добави още той.

Според синдикатите, дори и с повече разходи за покриване на исканията им, дефицитът за 2022 ще бъде под 6%, тъй като Националната статистика е коригирала БВП за миналата година с над 6 млрд. лв, а това прави финансовия растеж за 2021 година с 50% по-висок. Така и фискалната стабилност ще бъде запазена, без предприятията да фалират, и домакинствата ще получат минимални пакети подкрепа, за да оцелеят през тежките зимни месеци.