Община Спорт

С поход до Ксилифор и спортен празник провеждат „Движи се и победи“

Пролетната кампания на „Движи се и победи“ със спортно-туристически празник в Ксилифор ще се проведе на 19 юни. Към  крайградската зона за отдих ще тръгнат лъчеви походи. Началните точки за потегляне към Ксилифор са пет – от кв. „Асенов“ – църква „Св.40 мъченици“, от източния край на Арбанаси, от автобусното обръщало до ВТУ, от телевизионната кула до Арбанаси и от Шереметя. При желание след направена заявка ТД „Трапезица 1902“ – Велико Търново ще осигури водачи и групов транспорт. Спортно-туристическият празник официално ще бъде открит в 10 часа с художествена програма. Веднага след това стартират спортно-туристически игри, центрове на предизвикателствата, състезанието „Лъвски скок“. Най-рано – в 8.30 часа, започва традиционното състезание по риболов на езерото в централната част в Ксилифор.

Това е 20-то издание на кампанията „Движи се и победи“. Неговият пролетен етап ще има само един поход – до Ксилифор на 19 юни. За първи път няма да се прави регистрация на участниците предвид усложнената епидемична обстановка и няма да се тегли жребий с награди. Всички маршрути са почистени и обезопасени, в добро състояние са заслоните и кътовете за отдих.

Кампанията „Движи се и победи“ е единствена в страната и в нея през двете десетилетия са се включили повече от 18 000 деца, ученици и възрастни. Официалното честване на 20-годишнината на инициативата ще е през есента, като тогава организаторите предвиждат да проведат традиционните три похода в района на Велико Търново. През 2020-а инициативата беше преустановена, заради пандемията с коронавирус, но с похода до Ксилифор и спортно-туристическия празник там тази събота се възстановява пролетният етап.

Организатори на кампанията през годините са Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, ТД „Трапезица 1902“ и Младежкият дом в старата столица.