Денят Култура

81-годишна дари бащината си къща за ремонт на църква

Църквата „Успение на Пресвета Богородица” в лясковското село Добри дял за кратко време обедини дарители в една обща кауза – нейният спешен ремонт. Най-големият благодетел е 81-годишната Роза Стефанова. Тя дари бащината си къща на кметството за осигуряване на средства за възстановяването на храма.

Ето какво каза развълнувано и с огромна благодарност към жеста Стоян Стоянов, кмет на Добри дял за Общинско радио Велико Търново:

„Когато дойде в селото, в кметството, да каже, че дарява бащиния си имот за църквата, останах много приятно изненадан и като втрещен. Много се развълнувах от жеста й, че една обикновена жена дарява нещо на селото. България не е загубена, няма да се затрием, ако има такива като леля Роза. Голям жест е за селото това. Ние нямаме бюджет, средствата са ограничени. За църквата трябва спешен ремонт. Покривът капи, трябва да се оправят керемидите, мазилката пада, рушат се стенописите. Църквата е строена и изографисана през 1857 година. Досега не е правен ремонт, освен леко укрепване след земетресението в Стражица през 1996 година.

Духовността виждаме в църквата, това е нашата българщина. Ремонтът ще струва според мен 5 000 – 7 000 лева, поне да я стегнем. Имаме дарение от д-р Гечев от Павел баня – 1000 лева, друга жена, анонимна предостави също 1 000 лева. 100 евро от моя съученичка. Тя живее в Словакия, но при завръщането си у дома ги предостави за църквата. Ще вържем бюджета. Всеки един лев ще го използваме по предназначение”.

Има ли кой да купи имота на 81-годишната Роза Стефанова и скоро ще се осигурят ли парите. Чуйте:

Кремена Крумова – Попова