Образование

8000 ученици посрещат училищата в община Велико Търново през учебната 2022/2023 година

8000 ученици посрещат училищата в община Велико Търново. 680 ще са първокласниците през учебната 2022-2023 година. Това е с 20 деца повече спрямо миналата година, поясни Пенка Игнатова, директор на  Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“.

През тази година за пръв път украински бежанци започват обучение в българско училище във Велико Търново. Учениците са двама и ще се обучават в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Игнатова коментира и въпроса за отоплението през студените месеци. Тя поясни, че във всички учебни заведения- детски градини и училища, е извършена проверка по нареждане на кмета инж. Даниел Панов за подготовката за предстоящия зимен сезон. Осигурени са алтернативни източници на отопление. Спортното училище„ Георги Живков“ и СУ„ Вела Благоева“ са със запазена връзка с „Топлофикация“, а във всички други училища при необходимост отоплението ще е на нафта. Учениците ще се обучават в едносменен режим с изключение на тези, които посещават ОУ “Бачо Киро“ и ОУ “Патриарх Евтимий“, където все още занятията са на две смени.

Във всички детски градини също има алтернативни източници на отопление. Изключение е само най-новата детска градина „Шареният замък“, където при нужда ще се използват климатици. Четири деца от Украйна ще посещават детски градини във Велико Търново. Две от тях ще бъдат в ДГ„Слънце“ и  две в ДГ “Здравец“.

Диана Колева