Денят

8000 лв. благотворително събра Градският ученически парламент през годината

Близо 8000 лева от на различни благотворителни събития са събрали през последните 12 месеца младежите от Градския ученически парламент. Тази година организацията, създадена през 2001 г. навършва пълнолетие, а отчет на дейността през изминалата направиха председателят Савина Иванова и почетния председател Красин Каракоцев.

22 инициативи – културни, образователни прояви, обучения и срещи с известни личности, са организирали търновските ученици. Отчетния период на младежкото обединение обичайно стартира с началото на учебната година. Нови членове са набрани през 2017 г. и днес техният брой вече е 35.

Образователна игра, подобна на емблематичната в жарнра „Тривиадор” се проведе в Клуб 7, само два дни след традиционния концерт по повод Деня на влюбените, край паметника на Асеневци. По повод Националния празник, трите кръга на викторината „Аз съм малък, но знам” – по българска история, география и литература, домакинстваха основните училища „Емилиан Станев” и „Бачо Киро”. За трета поредна година, под председателството на Савина Иванова ученическият парламент не почива през летните месеци. Още в края на учебната година бе организиран Турнир по женски футбол, в който шампиони станаха девойките от Спортното училище. Близо 100 души се хванаха на кръшно хоро край паметника „Майка България” в организиран от младежите флашмоб, а по случай Деня на детето в парк „Дружба” имаше забавни игри за малчуганите. Рап битка на сцената на „Арт лято” за втора поредна година ознаменува началото на месец юли, а след нея последваха цветният Холи фест, неоново парти и концерт на млади таланти в клуб „Плей”, както и превърналата се в традиция водна битка на Боруна. В края на септември 30 ученика научиха нови стъпки в танцовата надпревара „Make it dance”, а в началото на октомври, на градския ученически парламент гостува журналистът Галя Щърбева. Всяка година младежите почитат Деня на Будителите с концерт, а в последния месец на отминалата вече 2018 г., заедно с представители на Младежкия дом и Театрално студио „Усмивка” търновските ученици зарадваха потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция с тържество. Отново през декември се проведе обичайната Коледно-благотворителна акция. С близо 1000 лв. повече са средствата, които средношколците са събрали с помощта на своите връстници. Сумата от над 3200 лв ще послужи за нуждите на Центъра за специална образователна подкрепа в Ново село.

Плеяда от събития са предвидили от организацията за настоящата година, първото от тях е още утре – в голямата зала на Общината, където гостува актьорът Михаил Билалов и сценаристът на „Под прикритие” – Ваня Николова.