Култура Любопитно

80 събития, на 5 основни сцени, ще се състоят във второто издание на търновския фестивал „48 часа Варуша-юг“

Общо 80 музикални и културни събития, на 5 основни сцени, очакват великотърновци на 18, 19 и 20 август (петък, събота и неделя) във второто издание на фестивалa „48 часа Варуша-юг“. Архитектурата на стария град, къщите му и тяхното бъдеще ще бъдат акцент на тазгодишното издание на фестивала.

Концерти, изложби, лекции и забавления за най-малките са заложени в програмата. Тя е направена така, че великотърновци и гости на града да могат да обиколят възможно най-много мероприятия, които ще се проведат на пет основни локации – освен на облагородения вече плаж на река Янтра (под улица „Крайбрежна“), събития са планирани още на музикална сцена на площада пред Царевец, на сцена пред Административен съд – В. Търново, на Самоводската чаршия и панорамната тераса с глухарчетата (ул. „Стефан Стамболов“ 23).

Стартът на феста ще бъде даден на 18 август (петък) от 18 ч. на плажа на р. Янтра с откриване от фондация „Колективът“ – „Реките на Велико Търново“. Голяма част от фестивала тази година се фокусира върху културното наследство, архитектурата и урбанизма, по думи на арх. Радомир Данков, който е част от архитектурния екип. „48 часа Варуша-юг“ ще завърши на 20 август (неделя) в 12 ч. в пространство „ТАМ“ с „Self-Brainwashing“ пърформанс на Михаил Михайлов, който представи България на 59-ото издание на традиционното Биенале на изкуствата във Венеция, Италия.

По думи на Мартина Йорданова, която работи като куратор в Националната галерия, открояващи се акценти в програмата на „48 часа Варуша-юг“ тази година са изложбата на Михаил Михайлов в галерия „Херц Тоя“ (ул. „Иван Вазов“ 18), изложбата „Kokimoto“ на Калоян Илиев в галерия „Наратива“ (ул. „Стефан Стамболов“ 38), 1m² изкуство с творба на Ганчо Ганчев – Гана в пространство „ТАМ“, и представянето на Триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани на Снежана Кръстева, което е част от артистична резиденция „Ятрус“.

Членове на артгрупа „Дупини“, ще направят видео представяне върху руините на старата църква „Свети Спас“, като я почистят и прожектират върху нея снимки преди събарянето ѝ от земетресението през 1913 година. В ценните с архитектурата си представители на Сецесиона – Йоновия хан (ул. Опълченска) и фамилната къща срещу Бейския мост ще бъдат представени две изложби – на Яница Фендулова и Елица Максимова. На музикалната сцена пред Царевец жители и гости на Велико Търново ще могат да се насладят на изпълнения на Максим Ешкенази с акомпанимент на Михаела Филева.

Входът за всички прояви е свободен. Събитието е част от Културния календар на Община Велико Търново. Програма и информация за мероприятията може да откриете на фейсбук страницата „Варуша Юг“ (https://www.facebook.com/varushasouth). Партньори на фестивала са Община Велико Търново, Национален Фонд Култура, Бюро Творческа Европа, Колективът, Фондация „Америка за България”, НЧ „Надежда-1869“, частни фирми.

Гергана Нинова