Култура Община

8 781 посетители са разгледали експозициите на Художествена галерия „Борис Денев“ през 2022 г.

Експозициите на обновената Художествена галерия „Борис Денев“ през  2022 година са разгледани от 8 781 посетителя, като от тях 6 764 са срещу заплащане и 2 017 с безплатен вход. Това показва анализът на общинската администрация, предоставен по време на общественото обсъждане на изпълнението на общинския бюджет за миналата година. Общият размер на реализираните приходи от такса вход на Галерията и продажба на каталози и сувенири е 30 067 лв.

През годината екипът на Галерията реализира пет изключително амбициозни и мащабни проекта за изложби, чието финансиране се осигури с общински средства по програма „Изкуство и култура“ и от бюджета на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“:

Първата изложба за 2022 година е „Завръщане към Велико Търново“, в която за първи път са изложени творби на пет поколения общо 133 именити съвременни Великотърновски художници. Творбите са собственост на Галерията. В момента се подготвя издаването на луксозен каталог и виртуален тур с участващите творби,  реализацията на които е със съфинансиране с 35 408 лв от Национален фонд „Култура“ и с 8 852 лв от Община Велико Търново;

Втората изложба се реализира в периода от м. май до м. септември с чуждестранното участие на гостуващата експозиция „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“. Включените в нея творби на Салвадор Дали, Рокуел Кент, Кес Ван Донген, Пол-Емил Бека и Федерико Фелини за пръв път са представени пред българска публика. Изложбата предизвика при изключителен интерес, посетена е от 2037 посетителя, което е 30% от броя на всички платени посещения през годината.

Третата изложба се осъществи като съвместен проект с Кюстендилската художествена галерия, по повод  140 г. от рождението на Владимир Димитров – Майстора и представи „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа“.

Четвъртата изложба е гостуваща на Художествена галерия гр. Стара Загора с подбрани творби от петте издания на Балканското квадринале на живописта.

Петата изложба е „Градината на човека – избрани творби на Анета Дръгушану“. Тя е съвместен проект на ХГ „Борис Денев“ с други десет художествени галерии в страната.

През 2022 година са реализирани и 3 външни гостуващи изложби в градовете Стара Загора, Кюстендил и Русе, с избрани творби от фонда на ХГ „Борис Денев“.

След направена селекция от Фондовата комисия към Галерията, са закупени шест творби – 3 картини и 3 скулптури, на съвременни български автори на стойност 29 050 лв. Средствата са изплатени от бюджета на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“.

За осигуряване на атрактивни и съвременни форми за разглеждане на Фонда на Галерията е закупен киоск с 15 060 лв. общински средства.