Денят

8 юни назад във времето

1929 г. – Провежда се архиерейско събрание на митрополитите и епископите на Българската екзархия. Обсъдени са възможностите за вдигане на схизмата от Вселенската патриаршия.

1932 г. – Симеон Кавракиров е заловен от дейците на ВМРО (Ив. Михайлов) и е държан в плен за две години. На 14 юни 1934 г. той е убит край село Осеново, Ботевградско. Симеон Христов Кавракиров е политически деец и участник в македонското освободително движение.

1946 г. – Завършва посещението на българската партийна делегация начело с Георги Димитров в Москва. По време на срещата Сталин настоява България да отложи сключването на съюзен договор с Югославия за след подписването на мирните договори. Дотогава на Пиринския край да се даде „културна автономия“, за да се развие в населението там „македонско национално съзнание“ като това е първа крачка към присъединяването му по-късно към НР Македония.

1946 г. Избити без смърт и присъда от комунистическата милиция са Владо Куртев, Георги Настев, Атанас Пашков, Йосиф Марков. Владо Куртев е един от оцелелите в сражението на “Ножот” през 1907 г., четник на войводата Добри Даскалов, участник в Балканските войни, сражавал се при Булаир и Одрин, по време на Първата световна война при Тутракан и Завоя на Черна.

2006 г. – Състав на Софийски апелативен съд отменя изцяло присъдата на Софийски градски съд, с която Ангел Василев, Юри Ленев, Георги Георгиев, Александър Русов и Алексей Кичатов са осъдени на доживотен затвор за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Съдът оправдава петимата по всички повдигнати обвинения като единствено Алексей Кичатов е признат за виновен за притежаване на взривно вещество и получава тригодишна присъда.

 

2016 г. – Умира големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов. Той е сред популярните съвременни български поети, познат най-вече с любовната си лирика. Автор е на повече от 40 книги.