Денят

8 май – Европа празнува победата над Нацистка Германия

Денят на Победата е празник по случай победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война. Празникът се отбелязва на 8 май, денят на капитулацията на Германия през 1945 г.

На този ден празнуват бившите Съюзници в Западна Европа и САЩ, но без Русия и повечето бивши републики на СССР, където денят се отбелязва на 9 май. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия.

Късно вечерта на 8 май окончателно влиза в сила, подписаната на 7 май капитулация на Третия райх. Подписаната веднъж на 7 май в 02:41 ч. капитулация, влиза в сила на 8 май в 23:01 ч. по средноевропейско време, но се преподписва по настояване на СССР. Това става в 22:43 ч. по централноевропейско време на 8 май, което се пада 23:43 ч. в източноевропейската часова зона в която е България, но е в 00:43 ч. на 9 май по московско време.

На 8 септември 1944 г. България, която дотогава е била част от силите на Оста, обявява война на Нацистка Германия. Така до края на войната Българската армия се сражава срещу германците в състава на Трети украински фронт. Въпреки участието на страната в операциите срещу Третия райх, на България не е признат статут на съвоюваща държава и тя е третирана като победена страна.