Култура

8-годишната Мая Маринова с Гран при от конкурса „Гласовете Ви чувам“

8-годишната Мая Маринова завоюва Гран при в първа възрастова група за изключителен глас и добро представяне в раздел поп пеене с песента „Хоршат“ на Ищар. Тя стана носител и на сребърен медал в раздел Летен хит с песента „На море с приятели“ на Хайгашот Агасян. Възпитаничката на музикалния педагог Петя Василева от студио Елита грабна наградите на 6-я Международен вокално-инструментален конкурс „Гласовете Ви чувам“ в Несебър.

8 годишната Венера Гитева от великотърновското музикално студио „Елита” спечели първо място и златен медал в първа възрастова група с песента „Детска планета“.

Трио Елита – Габриела Делегация, Мая Маринова, Венера Гитева спечели Първо място и златни медали с песента „Роден дом“ на Хайгашот Агасян. Сребърен медал взе Венера Гитева в раздел фолклор.

84 изпълнители от 24 певчески школи от България, както и певци от Русия, Украйна, Абу Даби участваха в музикалната надпревара край морето.

 

Международният вокално-инструментален конкурс (МВИК) „Гласовете ви чуваме“ се провежда от 2012 г. Директор на конкурса е Аня Краваева – председател на Сдружение „Евтерпани“. Тя е вокален педагог на Студио „Евтерпани“ към НЧ „Христо Смирненски-1945“, София. Лауреат на фестивалите „София пее“ и „Кръстопът на музите“. От 2013 г. конкурсът има свой химн. Музиката и аранжимента са на композитора Александър Савелиев, текстът е на Ангелина Жекова. Савелиев е автор на повече от 1400 песни и хитове за деца и популярни български певци от забавната музика.От 2016 г. се организира първи Дистантен конкурс „Нови гласове и песни“ с по два видеозаписа на участниците от България и чужбина. От 2017 г. за солистите и групите се въведе втора категория за изпълнение на допълнителна песен – „Песен за морето” / „Летен хит”. През 2017 г. се проведоха Уорк шоп и флашмоби в Несебър и Свети Влас под ръководстовото на председателя на конкурса мецосопрана от Опера Сиена Италия Галя Павлова.