Образование

742-ма първокласници ще влязат на 15 септември в класните стаи на търновските училища

Всички образователни институции – училища, детски градини, Център за подкрепа за личностно развитие и двете ученически общежития  в община Велико Търново – са готови да посрещнат своите  деца и  ученици. 742-ма първокласници ще  влязат в класните стаи на 15 септември. Те са разпределени в 34 самостоятелни и в 4 слети паралелки, съобщи директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова. Най-много първокласници приема СУ „Емилиян Станев“, следвано от основните „Бачо Киро“ и „Св. Патриарх Евтимий“. Извън общинския център има така наречените маломерни училища с под 40 ученици, но те няма да бъдат закривани, защото е доказано, че в малките училища децата се справят по-добре, отколкото в големите. Игнатова обясни, че в средищното училище в село Балван учениците се увеличават с двама-трима всяка година. Расте и броят на децата, които пътуват от Ветринци, Ново село и Момин сбор към Балван и от тази учебна година за тях ще бъде осигурен нов училищен автобус

В частните „Димитър Екимов“ в Русаля ще се обучават 20 деца, в Американския колеж „Аркус“ – 347, а в новото начално  училище „АзБуки“ в Беляковец в I клас са записани 9 момичета и момчета, като се очаква до 15 септември броят им да нарасне.

През учебната 2023/24 година завършващите XII клас в  общинските средни училища и профилирани гимназии са 384.

В първа група на детските градини са записани 469 деца, ясли ще посещават 60, допълни Пенка Игнатова. По нейни думи преди началото на новата учебна година няма незаети педагогически позиции, както и заети места от неправоспособни специалисти. Над 80 на сто от учителите притежават професионално-квалификационна степен.