Образование

725 първокласници очакват търновските училища за учебната 2019/20 г.

725 първокласници се очаква да постъпят в училищата на територията на  община Велико Търново през учебната 2019/20 година. Децата ще бъдат разпределени в 29 самостоятелни и в 4 слети паралелки. Най-много – 6 паралелки, са заявени в СУ „Емилиян Станев”. Основните училища „Бачо Киро” и „Св. Патриарх Евтимий” планират по 5 паралелки. Следват СУ „Вела Благоева” с 4 и ОУ „Петко Р. Славейков” с 3 паралелки. ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Георги С. Раковски” и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец очакват да сформират по два класа с първолаци. По една паралелка прием в първи клас са заявили СУ „Владимир Комаров”,  ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево и ОУ „Христо Ботев” в село Ресен. Първокласниците в селата Леденик, Самоводене, Балван, Водолей и Церова кория ще се обучават в слети маломерни паралелки.

Нов район – СУ „Георги С. Раковски” бе създаден в общата схема на прием на децата. Към него ще се насочат учениците от с. Беляковец.

Броят на малчуганите, които се очаква да бъдат обхванати в задължително обучение на 5 години в целодневните детски градини, е 644, а на  6 години – 598.

Момичетата и момчетата в предучилищните образователни институции за учебната 2019/20 година се прогнозира да бъдат 2565. От тях 63-ма ще бъдат настанени в 3 яслени групи. Децата, които за първи път ще влязат в детските градини са малко над 600, разпределени в 16 самостоятелни и в 9 смесени групи.

Строителството на детска градина със 120 места в „Зона В” и довършването на пристройката към ДГ „Здравец” са приоритетни в Инвестиционната програма на Общината за 2019 година. Заложени са още основен ремонт на отоплителната инсталация в ДГ „Пламъче” в Дебелец, възстановяване на покриви на ДГ „Звездица” /Шемшево/ и ДГ „Ивайло” /Велико Търново/, както и на ОУ „П.Р.Славейков” и ОУ „Димитър Благоев” в старата столица. Приоритетно остава и изграждането на футболен терен с изкуствена настилка в района на Спортното училище.

Данните са от информация на администрацията за готовността на общинските училища и детски градини за прием на ученици и деца за учебната 2019/20 година.