Образование

7 училища във Великотърновска област ще получат над 27 000 лева за книги и кътове за четене

Седем училища във Великотърновска област ще обогатят библиотеките си с нови книги и ще създадат кътове за четене по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Те ще получат финансиране в размер над 27 000 лв.

Две са училищата в община Велико Търново, които ще бъдат подпомогнати по програмата. Това са  ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, което получава 5760 лв, и  ОУ „Христо Смирненски“ в с. Самоводене, където сумата е 3640 лв.

С отпуснатите средства по модул „Библиотеките като образователна среда“ на програмата ученици и учители ще имат възможност да разширят фондовете си с интересни издания от научнопопулярната, художествената и учебно-помощната литература. Кътове за четене ще има не само в библиотеката, но и в пространства в училищата, които позволяват това.

За учениците в начален етап са предвидени инициативи като драматизация по приказка, четене по роли, състезания по правопис и краснопис, литературни четения. За учениците в прогимназиален и гимназиален етап  – дебати и дискусии на различни теми, състезания по изразително четене и по краснопис, представяне на лично творчество на ученици, литературни четения и срещи с автори.

Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ ще финансира общо 117 училища в страната– 7 начални, 53 основни, 52 средни и 5 обединени училища. Средствата, които ще бъдат разпределени между образователните институции, са  600 000 лв.