Образование

7 май е патронен празник на Професионалната гимназия по електроника

7 май е патронен празник на Професионалната гимназия по електроника „Александър Степанович Попов”. Училището приема за свой патрон името на руския учен  през 1964 година, когато се разкрива като Професионално техническо училище по радиотехника. 111 ученици започват обучение през първата учебна година. Днес те са около 250 и се подготвят за  специалисти в областта на компютърните системи, компютърна техника и технологии, в сферата на електротехниката и електрообзавеждането на транспортна техника. „Бъдете все така отговорни, старателни и всеотдайни в това, което правите”, пожела във виртуален поздрав към учениците и колегите си директорът на гимназията  Нели Николова

Александър Степанович Попов е роден на 4 март 1859 година в селището Турински рудници, Пермска губерния в семейство на свещеник.

Завършва духовно училище в Екатерининбург, а след това Пермската духовна семинария. Там си спечелва прозвището „математик”, поради интереса си към точните науки.

Едно от най-важните си открития Попов демонстрира на 7 май 1895 година на заседание на Руското физико-химическо общество – представя доклад и прави демонстрация на прибор, регистриращ електрически разряди при буря, който се смята за първия в света приемник на радиосигнал.
От 1945 година този ден се смята за рожден ден на радиото.