Любопитно Образование

Народни хора и обичаи научиха децата от клуб „Българче“ към ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Успешно приключиха интересните дейности на учениците от II „г“ към клуб „Българче“ към ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – Велико Търново. Той бе създаден в началото на учебната година от Силвия Пенчева, учител на децата. А целта му бе да те да добият повече знания за българските традиции и творчество –  приказки, празници и обичаи свързани с българския бит и фолклор.

Приказки четохме заедно с родителите и деца от други класове . Изготвихме една азбучна книжка с български пословици и поговорки. Нея подарихме на деца от I клас. Занимания с обичаи и изработване на сурвакници и кукерски маски реализирахме отново с родителите.  След това пандемичната обстановка ни спря дейностите. Сега, след края й и разрешаването на присъственото обучение в училище възобновихме дейността на клуба със среща с народни музиканти, два пъти бяхме и на репетиции при бате Ники, Николай Корчев, ръководител на танцов клуб „Плетеница“ във Велико Търново. С голям ентусиазъм прие да занимава децата. Много му благодаря. Направи го безвъзмездно. Преподаде им първи стъпки в народните танци. За няколко репетиции децата разучиха три танца“, поясни Пенчева.

За края на учебната година бяха предвидени и посещения на Мултимедийния посетителски център, Сарафкината къща, Самоводската чаршия. Беше реализирана и етнографска изложба със стари вещи от старите ракли и покъщнина. Децата рисуваха дървени лъжици и чинии.

Много им е интересно на децата. Запомниха доста неща. Малко да покажат, че им доставят удоволствие заниманията, за мен това е достатъчно“, усмихва се ръководителката на клуб „Българче“ Силвия Пенчева, която също играе народни танци.

снимка – архив Общинско радио Велико Търново – Специален подарък за Николай Корчев – Нико – карта на България с основните фолклорни области.

Кремена Крумова – Попова