Култура

65 години Музикална школа към Младежки дом – Велико Търново

65 години чества първата детска музикална школа във Велико Търново – тази към Младежкия дом в старата столица. Да откриваш и развиваш таланта у децата, да ги учиш на отношение към класическата музика, е задача не лека. Но не като задача приемат работата си преподавателите Жана Шимидова и Веселин Върбанов. Тя е призвание, любов и смисъл за тях. „Само мисълта, че нашата школа е единствена и съхранена за толкова много години, ми дава още по-голяма надежда, радост и удовлетворение. Школата никога не е била втора в България, винаги, във всяко едно отношение, е била на първо място. Екипът ни включва изключителни професионалисти, а учениците ни разказват за Младежкия дом по целия свят. Щастливи преподаватели сме – че работим с талантливи деца”, акцентира Шимидова. След завръщането си в България през 1983 година, тя започва да преподава в Музикалната школа. „Много е приятно да работиш с деца, особено деца, които имат желание. Можеш да изискваш от тях, да ги моделираш. Нали децата са нашата гордост, нали децата са утрешната наша надежда!”, с емоция и пламък в очите споделя Шимидова.

Успехът на Музикалната школа се дължи на здравата връзка между отделните преподаватели, категорични са Жана Шимидова и Веселин Върбанов. Комбинирането между различните музикални инструменти, между школите, научава децата да работят като един отбор. „Годините, които съм изкарал в школата и като дете, и като преподавател, говорят достатъчно за смисъла на това, което правим с децата. А най-важното е подхранването на тяхното желание да се занимават с изкуството, наречено музика”, допълни своята колежка Върбанов.

Връзката му с Музикалната школа към Младежкия дом е специална и датира още от детските му години. „Тогава имаше голям оркестър, който правеше репетициите в 10 часа сутринта, и то в неделя. Нещо, което трудно може да се направи днес. Спомням си, че ходехме по много фестивали на художествената самодейност. Спомените ми от тези години са свързани именно с оркестъра – това, което искаме да направим с колегите и днес. Децата трябва да знаят е, че основното нещо, заради което свирят, трябва да е отношението към всичко, което ги заобикаля. Не да свирят сами вкъщи, а заедно с другите”, каза още преподавателят. Сред миговете, в които се е чувствал най-горд като част от школата, е представянето на стария квартет „Виолино” в Благоевград преди години. Сонатата от Хенри Пърсел, която изпълняват, и до ден-днешен звучи в съзнанието на Веселин Върбанов.

Основоположник на Музикалната школа към Младежкия дом във Велико Търново е Недялко Топалов. „Пожелаваме на този човек, отдал живота и здравето си на школата, да е много здрав, и му благодарим за всичко”, обобщиха преподавателите. Те благодариха и на настоящото ръководство на Младежкия дом, което им дава възможността да се чувстват като „едно добре отгледано дете”.

Празникът, посветен на 65-ата годишнина на школата и на Деня на народните будители, ще бъде отбелязан с концерт. Той ще се проведе на 31 октомври, вторник, от 18 часа в зала 30 на културната институция. Входът за него е свободен.