Любопитно

Бъдещето зависи от всеки един от нас, смята инструктор по личностно развитие

Огнян Гъдуларов е на 45 години от София. От декември м.г. се мести да живее със семейството си във Велико Търново. По професия е ветеринарен лекар, но от години е обучител и инструктор по личностно развитие. Преди месец той проведе свой открит медитативен безплатен  урок на открито в местността Ксилифор.

Най важното послание за всички възрасти и хора от мен като човек и професионалист е, че бъдещето зависи от всеки един от нас и от отговорното съзнателно поведение на всеки един от нас като частица от голямата екосистема, а не като агент на своите лични нужди. Човечеството в  модерната цивилизация се е откъснало естествено много от естествената си нужда от природата. И поради тази причина се случват тези незабележими патологии в обществото и много от глобалните проблеми  се дължат на това, според д-р Бил Плоткин, професор, дълбочинен психолог, водач в дивата природа и деятел за културна еволюция, който съм изучавал. Програмата, която проведох на Ксилифор бе демонстрация на техники и практики за свързване с нашата вътрешна природата  и възстановяване връзката с голямата мрежа на живота“, пояснява Огнян.

Работата му е свързана и с медитативните процеси за свързване със сетивата, работа с емоциите, въображението, с усещанията и е от изключителна важност от програмите, които предлага. Също и много техники свързани с прекарване на време на човек сам сред диви и полудиви места, и използване на времето за създаване на поезия, писане на дневник, размишляване, поставяне на дълбоки въпроси и теми, както и използването на природата като естествено огледало на вътрешните ни психологически процеси , което прераства във въображаем разговор с нас самите и света. Огнян дава и няколко лесни съвета, които всеки да прави, за да възстанови своето естествено присъствие в голямата еко система и връщане към екоцентричното състояние или от его към еко.

А именно – да прекарваме по-често съзнателно, изцяло, отдадено на усещания, емоции, въображения, време сред природата, приемайки я като пълноправен член на нашето обкръжение. И още – четенето на поезия, рисуването, въвличането в дълбоки разговори с други себеподовни, какво бих искал да се случи за в бъдеще, какво съм преживял като дете, какви са мечтите ми, да изразявам позитивни чувства, изразяване на благодарност към всяко нещо, позитивно случило се, позитивни утвърждения към себе си, приемане на своите добри качества, да проявяваме екологично съзнание„, допълва обучителят по личностно развитие.

Доброволчеството е другата полезна и обществено полезна дейност, която Огнян практикува. Запознал се с него преди 11 години в чужбина по програма „Младежта в действие“.

Срещнах се с него за първи път  като сериозна концепция във връзка с идивидуалното развитие в Австрия на един семинар. Осъзнах, че мога да бъда полезен. Въвличането в каузи може да има терапевтичен ефект. От тази гледна точка участие в доброволчески инициативи дава на човек доброто усещане, че е част от нещо по-голямо. Освен развитие на различни качества, дава усещането и на нещо позитивно, удовлетворение, че правиш нещо добро“, смята Огнян. Той самият е редовен участник в акциите на великотърновската организация „Търново рънс“ по почистване на различни места в града. Заедно с него винаги са съпругата му и малкият Вихрен на годинка и половина.

photo: Лидия Кулекова

Кремена Крумова – Попова