Поминък

Подпомагат кланиците с 3,5 млн. лева, не се променят цените на агнешкото по Великден

Един различен Великден във всяко едно отношение ни очаква, прогнозира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Вече имаме индикации за вял интерес на пазара на български агнета, предлаганите от търговците цени са по ниски от тези през 2019 г. и прогнозите са за още по-голяма стагнация, както и за очакван внос на агнешко от Северна Македония, която е готова да предлага една голяма търговска верига, както направи и миналата година, посочи още Караколев.

От бранша са притеснени, че ХОРЕКА сектора /Национална асоциация хотел, ресторант, кафетерия/ не функционира на 99%, а той потребява 30% от производството на агнешко месо в страната.

От реализацията на месо зависи и старта на дойна кампания 2020, с която овцевъдите и козевъдите доказват необходимата реализация по схемата за обвързана подкрепа. Не сме в състояние да задържаме готова за реализация продукция. Финансово, разходите за нейното поддържане по фермите са непосилни за нас, а и реализацията на агнешко едно от основните приходни пера за фермера!, поясняват от сектора. Ще правят анализ на щетите след края на Великденската кампания.

„В условия на криза, каквата е с ограничителните мерки на Правителството във връзка с COVID – 19, всички участници в процеса трябва да се подкрепят. След писмо-апел до министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са взети адекватни мерки и са проведени срещи с представители на всички вериги магазини. Издадена е Заповед за абсолютно строг, да не кажа драконовски мерки при внос на граничнит епунктове на всички видове месо по границите до 8 май“, казва още Караколев.

„Проведох разговори с представителите на търговските вериги в България и ги призовах приоритетно да зареждат родна продукция в магазините си, за да бъде подкрепено българското производство“, поясни и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Консултативен съвет по животновъдство. По думите й, това е един от начините да се подпомогнат земеделските стопани и да се сведе до минимум загубата на продукцията им. Министър Танева коментира, че в момента родните производители изпитват затруднение при реализацията на продукцията си, тъй като заради COVID-19 всички фермерски пазари са затворени. „Имаме уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо“, допълни министърът на земеделието.

Вчера стана ясно и, че ще бъдат отпуснати 3 милиона и 500 хиляди лв. помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа. Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от днес /31 март/ до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г., информират от Държавен фонд „Земеделие”.

Подпомагане ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Подпомагането е насочено към малките и средни фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Цените на агнешкото за Великден няма да имат съществена промяна, увери съпредседателят на НОКА.  Те ще са 6-7 лева за килограм живо тегло по фермите, а в магазинната мрежа не повече от 15-16 лева за килограм.

Кремена Крумова – Попова