Община Спорт

160 фотоса представят в изложба дейността на ТД „Трапезица-1902“ в 120-годишнината му

Експозиция с фотоси от юбилейната 120-годишнина на Туристическо дружество „Трапезица-1902“ във Велико Търново събра в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ десетки почитатели на природата, клубните спортове и техни приятели. За реализирането й клубовете предоставят над 2500 снимки от свои събития, състезания, походи и различни инициативи. Ръководството на дружеството селектира за изложбата 250 от тях. А в самата експозиция, след допълнителен подбор, заради неголямата експозиционна площ, влизат 160 фотоса.

  През 2022 година ТД „Трапезица“ чества три важни годишнини в своята история – 120 години от създаването си, 20 години кампания „Движи се и победи“ и 100 години от построяването на хижата на хълма Царевец. Освен отбелязването на тези юбилеи, в изложбата присъства и останалият живот на дружеството – покоряване на върхове от алпинистите и походи на клуба по пешеходен туризъм у нас и в чужбина, изяви от ученическия туризъм, честване на Еньовден, походите за 3 март и за 8 март, Туристическият събор, посветен на Съединението, учителският семинар. Запечатано е началото на Горската фолклориада в Ксилифор. Фотоси припомнят за традиционните концерти на дружеството, Деня на производителя за представяне на домашни напитки и ястия, Коледния благотворителен бал, не е забравена и „Зелената мисия“ на туристите – инициатива за почистване и облагородяване на различни райони. Специално място в изложбата има Младежката скулптурна колония „Сезони“, чрез която в района на парк Ксилифор студенти от факултета по Изобразително изкуство на ВТУ за поредна година твориха, а техните произведения станаха част от парковата среда и радват посетителите на крайградската зона за отдих. И тази година дружеството ще продължи инициативата с пореден проект, финансиран от общинската програма „Култура“ в партньорство с ВТУ. Очаква се в поредното издание на пленера да се включат освен наши и чуждестранни творци.

   „ТД „Трапезица-1902“ е създадено на 17 март 1902 година. Негови учредители са търновски  интелектуалци. Първи председател на дружеството е Моско Москов, а секретар Стоян Коледаров. Още на следващата година великотърновските туристи организират първия благотворителен бал за туристическите дружества в страната. През 1904 год. създават и поддържат ученическа спалня, няколко години по-късно издават Пътеводител за забележителностите на Велико Търново и района. Сред емблематичните дейности е хижа „Трапезица“ на хълма Царевец, открита на 24 май 1922 година след десетгодишни общи усилия, която днес може да се види само в архива с фотосите“, припомни на откриването на изложбата секретарят Георги Димитров.

Многобройни са клубните успехи на туристите, значим е приносът им за създаване на екопътеки в района, кътове за отдих, както участието и домакинстването им на престижни състезания по ориентиране, скално катерене и др. ТД „Трапезица -1902“ е една от най-масовите организации в региона с безспорен дял в обществения живот на община Велико Търново.