Денят

60 животни са настанени в Общинския приют в с. Шемшево

От одеяла, стари завивки и черги се нуждаят обитателите на Общинския приют за безстопанствени животни в село Шемшево. За това алармира председателят на фондация „Приятели на животните-Велико Търново” Радостина Герганова. Около 60 са животните, които са настанени в приюта, а най-големият проблем е липсата на доброволци, които да се грижат за социализацията им. Всяка неделя най-редовните ентусиасти са четири-пет човека, които изминават пътя от Велико Търново до Шемшево с кола, само и само да се видят с животните и просто да ги разходят. Доброволците не чистят, те просто носят събрани дарения и извеждат четириногите, обясни в интервю за Общинското радио Герганова. Денонощен екип се грижи за всички обитатели в Общинския приют, а условията там са прекрасни, категорична е дамата.

Част от даренията, занесени от доброволците при едно от последните неделни посещения, сн. личен архив

Фондацията, заедно с голяма търговска верига, стартира благотворителна кампания, повече за която може да прочетете тук. Тя се организира за втори път, като през тази година Радостина е човекът, който поема инициативата в свои ръце. Кампанията обхваща Централна северна България, и ще продължи повече от месец, в зависимост от това дали има интерес. Специални брандирани колички ще бъдат поставени след касовата зона в двата търговските обекта до Централния пазар и в Търговски парк . Всяка седмица ще има храни и консумативи за домашни любимци, които ще бъдат предлагани на промоция.

За трета година неправителствената организация „Приятели на животните” организира и кампания по време на Коледния базар в парка „Марно поле”. Благодарение на успешното партньорство с Общината и отдел „Екология”, те ползват безвъзмездно една от къщичките в централния великотърновски парк. Основен проблем обаче е намирането на спонсор, който да им помогне финансово в изготвянето на календарите и сувенирите, които дават на всеки, дарил средства за тяхната кауза. 3035 лв. събраха през изминалия Коледен базар „Приятели на животните”-Велико Търново. 1000 лева отделиха те за ваксини и медикаменти за приюта, а 2000 лева – за кастрации на женски котки. От началото на година са кастрирани 40 котки, закупените ваксини са около 100. Средствата са помогнали и за закупуването на препарати за обезпаразитяване.

Всеки, който желае да подпомогне приюта в с. Шемшево, може да открие екипа във Фейсбук и да им пише на лично съобщение. Във всеки един зоомагазин и ветеринарна клиника във Велико Търново приемат също дарения – храна, играчки, завивки, поводи.

Разговора ни с Радостина Герганова може да чуете в прикачените звукови файлове.