Образование

6 онлайн работилници направиха от кръжок „Четящият студент, четящото дете“

Това успяха да реализират от Великден до 24 май студенти от Педагогическия факултет на ВТУ. Пет от тях бяха посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Членовете му четоха стихчета заедно с ученици, родители и учители в български училища в Рим и Неапол, в Италия, Виена в Австрия, Барселона в Испания и Лимасол в Кипър. Бяха представени презентации за светите братя, обяснено как се празнува празника, за паметниците на Кирил и Методий по света. Самите деца поднесоха свои кратки любими четива и песни.

Само заради онлайн включването нямаше танци и награди, както сме го правили преди, когато посещавахме училищата в чужбина преди карантината”, обясни проф. д-р на науките Мариана Мандева, ръководител на Кръжока към ПФ на ВТУ.

А всички срещи са били много вълнуващи.

Не съм онлайн човек, по принуда съм и не очаквах, че такова вълнение може да се случи онлайн. Но явно пандемията не може да спре просветата, културата и езика ни. Първата работилница бе по Великден с българско училище в Милано. Представихме пролетните празници. Другите срещи по повод 24 май стартирахме на 2 май. Много деца се включиха с родители си, учители, а ние със студенти от тук. Не могат да се опишат с думи срещите, трябва да се изживеят. На едната децата се представиха с коронки с буквите от българската азбука, на друга с нарисувани от тях картини, трети пяха. Гордост за мен е, че последната на 24 май с българското училище в Лимасол, бе без мое участие. Студентките и сами се справиха блестящо. Този кръжок има бъдеще, формира лидери. Адмирации за студентите на ВТУ. Поздравявам и всички наши партньори, с които работим”, обобщи проф. Мандева.

Кремена Крумова – Попова