Любопитно Социални дейности

6-годишно момиченце дари косата си за онкоболно дете

Благороден жест на 6-годишно момиченце трогна деца и учители във великотърновската детска градина „Ивайло”. То дари косата си за направа на перука на болно дете. Това е усмихната Деница Иванова.

Непринудено, инстинктивно стана всичко. Отидохме на фризьор. Попитах дамата дали участва все още в кампанията за даряване на коси. Тя отговори – „Да”. И Дени без да се замисли, каза – „Искам”. Обяснихме й, че ще стане така доста къса косата й. Това не я уплаши. Напротив, с усмивка се раздели с дългата коса и каза, че като порасне пак ще направи същото. Нито тя, нито аз сме очаквали такъв интерес. Тя по-скоро се интересуваше как ще се изработи перуката. Горда съм с трите си деца – на 4,  6 и  15 години. Всички те са много добрички”, разказа майката на Дени Йорданка Иванова.

Реших бързо, защото искам да помогна на детенце, допълва и самата Дени. „Искам да е къса косата ми. Харесвам се много така. Много съм доволна и щастлива, защото направих нещо добро и ще помогна на някое болно дете”, усмихва се 6-годишното момиченце. Нейните приятелчета в детската градина също са очаровани от жеста й и посочват, че е винаги готова да помага и е много мила. „Когато видях във Фейсбук, какво е направила Дени, се разплаках от вълнение от постъпката й. Тя е невероятно детенце с прекрасни родители. Един добър пример е това, че не сме загубили в тези динамични дни човещината. Всички деца са добрички. Ние се стремим да показваме добрият пример на децата, да са добри, състрадателни, съпричастни към болни и нуждаещи се, да са толерантни към различните. Прекрасен пример е за нас постъпката на Дени. Тя е искрицата, която може би ще запази вярата, че няма да затворим сърцата си за хора в беда”, допълва и учителката й Николета Ефремова.

За директорката на ДГ „Ивайло” Марияна Стефанова постъпката на Дени е изключително мил и прекрасен жест.

Поздравяваме я и нейното семейство също. Направили са нещо, което ще донесе надежда на едно болно дете. Това се опитваме и ние в градината да ги учим – да са отговорни и съпричастни, и ако успяваме, ще съм щастлива, че възпитаваме и учим едни стойностни хора. Едно дете на 6 години е пример за това как трябва да живеем, да бъдем добри, отговорни към хората около нас. Ние учим децата, но и те ни учат на нещо простичко и добро”, заключава Стефанова.

Фризьорът подстригал Дени Иванова е Мирослава Петкова от фризьорско студио „Мира”. Неведнъж нейни клиенти са били деца и възрастни, които са дарявали косите си каузата – „Надеждата е красива”. Дарените коси се изпращат в София, при един от малкото майстори перукери в България – коафьорът  Вили Боршукова, която изработва перуки за онкоболни безплатно.

Мирослава Петкова работи като фризьор от дълги години. Решава да се включи в благородната акция, след като нейна позната отива при нея с желание да дари подстриганата си коса. Инициатор на кампанията „Надеждата е красива” преди 6 години е на Стенли от Казанлък. Негова клиентка, преборила коварната болест, дарява своята перука и това го вдъхновява да задвижи акцията. Сега кампанията се продължава от Вили Боршукова, която преди години основава асоциация „Промени живота си сега”, след като  минава през ада на рака. Тогава осъзнава колко важно е да не се пренебрегват редовните прегледи, чрез които заболяването може да бъде открито навреме. Детските коси пък отиват за направа на детски перуки.

Кремена Крумова – Попова