Здравеопазване Община

Първото болярче за 2020-а получи реплика на златна перпера

    Златна перпера – реплика на монета, сечена по времето на цар Иван Асен II и грамота връчи днес заместник-кметът на общината Снежана Данева – Иванова на първото бебе през 2020 година – Васил. Той е проплакал 35 минути след настъпването на Нова година и е бил с размери 3.700 кг и 52 сантиметра.

С 1002 раждания и 1019 бебета изпрати миналата година акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в старата столица. За четвърта година малчуганите са повече от 1000, сподели на специалното традиционно тържество в отделението началникът му  доц. Светлозар Стойков. От началото на 2020-а бебетата са 47. В момента ражданията със секцио са повече от естествените. Най-младата родилка през 2019-а е била 14-годишна, а най-възрастната на 48 години. 18 са двойките близнаци.

Кадровият проблем в акушеро-гинекологичното отделение е решен. В него работят 16 акушерки, от които четири постъпват след дипломирането на първия випуск на филиала във Велико Търново на Варненския медицински университет. Лекарите в аг-отделението са десет. Проблемът, според доц. Стойков, може да се появи след пет-шест години, ако след пенсиониране на по-възрастните гинеколози, не постъпят млади лекари. Велико Търново продължава да е привлекателна дестинация за раждане. През миналата година освен от региона, най-много – 78 жени, са родили тук от област Габрово. Старата столица за този важен момент от живота си са предпочели дами дори от Бургас, Русе, София, Ямбол, Търговище…и дори две чужденки.

260 новородени са преминали през интензивния сектор на неонатологичното отделение на областната болница през миналата година. От тях 101 са недоносени. Отгледаните външни деца са 91. Те са постъпили от аг-отделението в Горна Оряховица и са получили необходимите грижи от великотърновския екип на неонатологията. От преминалите двойки близнаци най-малката е била с бебета съответно по 1.200 кг и 1.300 кг. В момента в отделението също има двойка близнаци и бебе с тегло 1.200 кг, сподели началникът д-р Кина Николова.

Да е здрав и щастлив пожелаха на малкия Васил дамите от Зонта-клуба във Велико Търново, които по традиция орисаха първото за годината родено в старата столица бебе. Те дариха на малкото болярче сребърни монети и ваучер на стойност 200 лева. Обещаха поредният им жест към аг-отделението да е операционна лампа на стойност 2000 лева.

Евшен Мехмедова бе обявена днес на тържеството в родилното отделение на областната болница във Велико Търново за най-добрата акушерка през 2019-а. Отличието се присъжда всяка година от Регионалната организация на специалистите по здравни грижи. Същия приз акушерката получи и през 2015 година. Мехмедова има близо две десетилетия стаж по специалността. Акушерство е практикувала още в Либия и Кипър.