Образование

55 години отбелязва ВТУ!

Редица празнични прояви организира ръководството на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” по повод 55- ата годишнина от основаването му.

Събитията започват на 31 октомври от 11.00 часа с тържествено събрание по повод Деня на народните будители. Празнично слово ще произнесе проф. Пламен Павлов. След това ще бъдат връчени грамотите „Maxima cum laude”. 61 преподаватели ще бъдат повишени в научна степен. Това са двама професори, трима доктори на науките, седем доценти и 49 доктори. Сред тях е и първата докторантка по психология от македонския град Свети Николе – Емилия Угриновска. Неин научен ръководител е проф. д-р Даниела Тасевска от Философския факултет. 36 са вече докторантите във ВТУ от Международния славянски университет в Свети Николе, обяви проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ.

Празничната програма по повод 55-ата годишнина на висшето учебно заведение продължава на 2 ноември с публичната лекция организирана от ЕНП- Темата е „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем”.  

Проявите по повод 55-ата годишнина на ВТУ продължават на 6 ноември от 11.00 часа с тържествено-събрание концерт. Ще бъдат връчени почетни плакети на държавни и неправителствени организация, които имат принос в утвърждаването на висшето учебно заведение. Ще последва празнично слово от акад. Андрей Пантев, почетен доктор на ВТУ и концерт на Градския духов оркестър, под ръководството на маестро Владимир Бошнаков и на студенти в специалност „Музика”. От 19.00 часа е празничният коктейл.

Инсигниите на Почетния доктор на ВТУ ще бъдат връчени на 7 ноември от 10.30 часа на негово високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум за неговите заслуги с решение на Академичния съвет. Предложен е от Богословския и Историческия факултет. По-късно ще бъде представен сборникът на проф. Невена Дончева – Панайотова „Първа аудитория” за възпитаниците от първия випуск на ВТУ от специалност Българска филология.

Поканени да присъстват на празничните прояви са преподаватели от няколко университета, с които ВТУ си сътрудничи успешно през годините, обяви още ректорът.